Σύμβουλος Ερντογάν: «Εάν στο Αιγαίο κυριαρχήσουν οι Έλληνες..»

Άκρως αποκαλυπτικός  για την πραγματική φύση της τουρκικής απειλής απέναντι στην εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας, είναι ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Μπουρχάν Κουζού. Ούτε λίγο ούτε πολύ εξηγεί την τουρκική θεώρηση για το Αιγαίο επιβεβαιώνοντας τις παράνομες επιδιώξεις της Άγκυρας που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό των προκλήσεων και συνεχών παραβιάσεων σε θάλασσα και αέρα.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο σύμβουλος του Ερντογάν αναφέρει τα εξής.
«Η κρίση με την Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα στο Αιγαίο. Δεν είναι ένα πρόβλημα με δυο βράχια πάνω στα οποία βόσκουν δυο γίδια… Εάν στο Αιγαίο κυριαρχήσουν οι Έλληνες, το 65% του Αιγαίου θα είναι ελληνικό. Για να υπάρχει πέρασμα μεταξύ των λιμανιών μας θα χρειάζεται άδεια από τους Έλληνες».

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι οι τουρκικές επιδιώξεις βασίζονται σε συστηματική επιθετική πολιτική στο Αιγαίο και την Θράκη για ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος και αμφισβήτηση (απειλή χρήσης βίας, συστηματικές παραβιάσεις) των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στον θαλάσσιο, εναέριο και νησιωτικό χώρο του Αιγαίου, σε συνδυασμό  με την απειλή υποκίνησης της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτ. Θράκης για αυτονομία.

Απέναντι στα παραπάνω η κατευναστική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων διαδοχικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με κύριο επιχείρημα την εκμετάλλευση  της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ (ώστε να καμφθεί η επιθετικότητά της) είναι φανερό ότι μάλλον δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα..