Συνθήκη του 1998 επικαλείται ο Ερντογάν για να δικαιολογήσει την επικείμενη επέμβαση στη Συρία

 Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μια συμφωνία του 1998 μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει τις στρατιωτικές παρεμβάσεις της Τουρκίας στη Συρία, ανέφερε η εφημερίδα Habertürk την Παρασκευή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε τη συμφωνία των Αδάνων κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ερντογάν στη Μόσχα την Τετάρτη. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να καλύψει οποιαδήποτε θέματα σχετίζονται με τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια έναντι των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Στη συμφωνία των Αδάνων, η συριακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να απαγορεύσει τις δραστηριότητες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο συριακό έδαφος, το οποίο αγωνίζεται για την ανεξαρτησία των Κούρδων από την Τουρκία από το 1984. Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει βία κατά του PKK εντός της Συρίας, εάν η συριακή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο Πούτιν ανέφερε σκόπιμα τη συμφωνία. «Πιστεύω ότι είναι μια σημαντική συμφωνία που θα επιτρέψει στην Τουρκία να αποδείξει τη σημασία της στην περιοχή», δήλωσε ο Ερντογάν. Είπε ότι η συμφωνία είναι απάντηση σε εκείνους που αμφισβητούν την παρουσία της Τουρκίας στη Συρία.

«Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να πει ότι η συμφωνία δεν ισχύει πλέον. Αντίθετα, ο κ. Πούτιν επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να είναι κρίσιμη για τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας «, ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα ήταν σε στενή επαφή με τη Μόσχα και την Τεχεράνη για να επιλύσει την κατάσταση στη Συρία, αλλά απέκλεισε κάθε άμεση επικοινωνία με τη Δαμασκό. «Δεν μπορούμε να έχουμε επαφές υψηλού επιπέδου με κάποιον που έχει προκαλέσει θανάτους περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και αναγκάζει εκατομμύρια να μεταναστεύσουν», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει δύο μεγάλες στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία. Πέρυσι, οι Τούρκοι και μαζί με προσκείμενους σε αυτήν σύριοι αντάρτες κατέλαβαν τον έλεγχο της βορειοδυτικής Συριακής πόλης Afrin από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).

Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως επέκταση του PKK στη Συρία και λέει ότι οι ζώνες που ελέγχονται από το YPG ανατολικά του ποταμού Ευφράτη απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας.

Πηγή Ahval