Συρία – Τουρκία: Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης – Εγκλωβισμοί τουρκικών F- 16

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Νέα παρενόχληση μαχητικών αεροσκαφών της από αντιαεροπορικά συστήματα της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι με έκτακτη είδηση η Τουρκική τηλεόραση. Επικαλούμενη δελτίο τύπου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων , κρατική  ΤV  ανέφερε ότι πέντε (5) πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-16  παρενοχλήθηκαν από Συριακό πυραυλικό σύστημα ,ενώ πετούσαν πάνω από το HATAY. Η επαρχία Χατάι ή Χατάυ (τουρκικά: Hatay) είναι επαρχία της νοτιοανατολικής Τουρκίας στο διαμέρισμα της Μεσογείου. Πρόκειται για μία στενή λωρίδα γης που περιβάλλεται από εδάφη της Συρίας ενώ στα δυτικά βρέχεται από την Μεσόγειο θάλασσα. Είναι η νοτιότερη επαρχία της Τουρκίας και αποτελεί το τελευταίο εδαφικό τμήμα που προσαρτήθηκε στο Τουρκικό κράτος, αφού ενσωματώθηκε σ’ αυτό μόλις το 1939. Η επαρχία έχει πληθυσμό 1.483.674 κατοίκους και έκταση 5.403 τ.χλμ. Πρωτεύουσα της είναι η Αντιόχεια. Είναι πιθανότατα η επαρχία της Τουρκίας με τον μεγαλύτερο αριθμό χριστιανών κατοίκων εκτός της Κωνσταντινούπολης λόγω της ύπαρξης τοπικής κοινότητας χριστιανών Αράβων.

Ο νέος τουρκικός ισχυρισμός έρχεται μια μόλις ήμερα μετά από ίδιο ισχυρισμό που ακολούθησε  την κατάρριψη του συριακού πολεμικού αεροσκάφους και δείχνει ότι είτε πραγματικά είτε τεχνητά, επικρατεί  ένταση στον εναέριο χώρο μεταξύ των δυο χωρών. Χθες συγκεκριμένα πάλι το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας – που »επενδύει » όπως φαίνεται στην ένταση-  ανακοίνωσε  ότι κατά τη διάρκεια της περιπολίας, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής Τουρκίας-Συρίας,  σύστημα πυραύλου SA-5, εγκατεστημένο στη Συρία, εγκλώβισε επί 4 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα τουρκικό F- 16, όταν βρισκόταν πάνω από το Χατάι» (έγραψε χθες το OnAlert).Τα F-16 που φέρονται ότι παρενοχλήθηκαν σήμερα  έγιναν 5.

Προειδοποίηση της αξ. αντιπολίτευσης ότι ετοιμάζεται σύρραξη!

Πρέπει να πούμε εδώ ότι η  με  ανακοίνωση της η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας   κατηγορεί τον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι εξάγει την κρίση στις γειτονικές χώρες, οδηγώντας τη χώρα σε πολεμική όξυνση με την Συρία, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα σκάνδαλα με τις μίζες μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.Ειναι φανερό ότι κάτι θα ξέρει ο  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Κεμάλ Κιλιτζντάρογλουπου τα λέει αυτά,σε συνδυασμό με τις  προειδοποιήσεις ότι μπορεί η τουρκική κυβέρνηση να προκαλέσει κάποια σύρραξη με τη Συρία πριν από τις εκλογές, ίσως και να εισβάλει στη Συρία με αφορμή την προστασία του τάφου του Σουλεΐμάν Σαχ, του ιδρυτή του Σελτζουκικού κράτους, τον 11ο αιώνα, που βρίσκεται σε συριακό έδαφος. Πρόκειται μάλιστα για περιοχή όπου μαίνονται αυτή τη στιγμή οι μάχες μεταξύ του συριακού στρατού και ομάδων Ισλαμιστών αντικαθεστωτικών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Για αυτή την υπόθεση υπάρχει  τελεσίγραφο της Αλ Κάιντα της Συρίας για την απόσυρση των Τούρκων φρουρών του Οθωμανικού μνημείου κοντά στο Χαλέπι 30 χιλιόμετρα μέσα στην Συρία και στις δυνάμεις τεθωρακισμένων που ήταν ήδη στα σύνορα έχουν προστεθεί και μονάδες των ειδικών δυνάμεων που περιμένουν εντολή να επέμβουν αν η ισλαμιστική οργάνωση προβεί σε επίθεση.

ΟΗΕ : Οχι σε ξαφνικές αποφάσεις

Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του NTV και στην ιστοσελίδα του CNNTurk, με πηγή το πρακτορείο Anadolu, αναφέρεται ότι ο βοηθός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ., κ. Haq, αναφορικά με την κατάληψη του αεροσκάφους της Συρίας, που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, είπε ότι οι ξαφνικές αποφάσεις δε θα είναι προς όφελος καμίας πλευράς και θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει φθάσει ακόμα στα χέρια τους μία πλήρης έκθεση για το θέμα. Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. βρίσκεται σε επαφή με Τούρκους και Σύριους αρμοδίους και ότι συναντήθηκε με τον Τ/ΥΠΕΞ Κ.Νταβούτογλου. Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι ο Μπαν Κι-Μουν ζήτησε από τις πλευρές να αποφεύγουν επιπρόσθετες στρατιωτικές κινήσεις και να μειώσουν την ένταση. Οι βιαστικές ενέργειες δε θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. 

Οι ΗΠΑ 

Εξάλλου σημειώνεται ότι η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, κ. Harf, αναφορικά με την κατάρριψη του συριακού αεροσκάφους, είπε ότι σέβονται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Τουρκίας και ότι από το 2012 που καταρρίφθηκε τουρκικό αεροσκάφος από τη Συρία, η τουρκική κυβέρνηση τηρεί πλήρη διαφάνεια, αναφορικά με τους κανόνες δέσμευσης. Η κ.Harf τόνισε ότι το συριακό στρατιωτικό αεροσκάφος προειδοποιήθηκε, επανειλημμένα, από την τουρκική κυβέρνηση για την παραβίαση και καταρρίφθηκε στη συνέχεια. Ακόμα είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει λεπτομερώς το θέμα και ότι και εκείνοι συνεχίζουν να είναι σε επαφή με την τουρκική κυβέρνηση.