Τα έχει μπερδέψει ο Οκτάι: «Η Τουρκία θέλει τα F-16 για την άμυνα του NATO» αλλά μας απειλεί με Tayfun

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι μίλησε χθες σχετικά με το κρίσιμο θέμα της δυνητικής πώλησης μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην χώρα του κατά την διάρκεια βιντεοσκοπημένου μηνύματος με αφορμή την απονομή βραβείων του Turkish-American Business World, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η σημασία της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και ΗΠΑ είναι προφανής. Το αίτημα μας για προμήθεια και εκσυγχρονισμό των F-16 είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τις αμυντικές μας σχέσεις».

Ωστόσο, αν ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος θέλησε να τονίσει ότι «η ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος [για την πώληση μαχητικών τύπου F-16] μας το συντομότερο δυνατό είναι κρίσιμη όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τις αποτρεπτικές και αμυντικές ικανότητες του NATO και γι’ αυτό αναμένουμε από το Κογκρέσο να παίξει θετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία». Με απλά λόγια, ο Φουάτ Οκτάι θέλησε να «πείσει» Τούρκους και Αμερικανούς ότι τα μαχητικά θα «εξυπηρετήσουν την άμυνα και την αποτροπή της Συμμαχίας», εξυψώνοντας έτσι την….σημασία που έχει το NATO για την Άγκυρα.

Βέβαια, το «συμμαχικό πνεύμα» της γειτονικής μας χώρας αποτυπώνεται μόνο σε τέτοιου είδους «κλισέ» δηλώσεις σε συγκεκριμένο κοινό, αφού στην πραγματικότητα η Τουρκία δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο όταν οι Τούρκοι κυβερνητικοί πολιτικοί και αξιωματούχοι, καθώς και σημαντική μερίδα αναλυτών και δημοσιογράφων, αναφέρονται στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εμφανείς και προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι απειλές με τον TAYFUN

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν δίστασε να απειλήσει ευθέως την – σύμμαχο εντός NATO – Ελλάδα, λέγοντας πως: «Η Ελλάδα φοβάται τους πυραύλους μας. Λένε πως ο πύραυλος TAYFUN θα χτυπήσει την Αθήνα, θα το κάνει αν δεν κάθονται φρόνιμα».

Ειδικότερα, είπε ότι: «Στο παρελθόν, ήμασταν σε πολύ διαφορετική θέση. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, μόνο το 20% της αμυντικής μας βιομηχανίας ήταν εγχώριο. Αλλά τώρα είναι το 80%, έχουμε φτάσει σε αυτή τη θέση. Τι θα κάναμε αν είχαμε F-16 αλλά όχι πυρομαχικά; Τώρα φτιάχνουμε τα δικά μας πυρομαχικά για το F-16. Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας, αυτή η παραγωγή τρομάζει τους Έλληνες. Λέμε TAYFUN, η Ελλάδα τρομάζει και λέει ‘Θα χτυπήσει την Αθήνα’. Φυσικά θα το κάνουμε, αν δεν κάθεστε φρόνιμα. Αν προσπαθείτε να συγκεντρώνετε πράγματα (σσ όπλα) από την Αμερική στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία πρέπει να κάνει κάτι».

Μάλλον ο κ. Φουάτ Οκτάι είτε ζει σε ένα «παράλληλο σύμπαν» είτε είναι αρκετά μπερδεμένος το τι σημαίνει να εξυπηρετεί το συμμαχικό πνεύμα εντός NATO, καθώς δεν γίνεται την μια μέρα να απειλείς την πρωτεύουσα συμμαχικής χώρας με την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου όπως ο TAYFUN και την επόμενη μέρα να «καλοπιάνεις» τους Αμερικανούς με γλυκανάλατες δηλώσεις περί δήθεν «ενίσχυσης της άμυνας και της αποτροπής του NATO» ειδικά σε μια χρονική συγκυρία που συνεργάζεται, συνομιλεί και δεν εφαρμόζει κυρώσεις στην Ρωσία, την επίκαιρη αντίπαλο της Συμμαχίας.