Τα σχέδια της Άγκυρας για βαλλιστικούς πυραύλους

 
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Πίσω από τη συμφωνία της Άγκυρας με το Πεκίνο για την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ενδέχεται να κρύβονται τα σχέδια προμήθειας βαλλιστικών πυραύλων! Αυτό αποκαλύπτει η έγκυρη τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet που έχει τίτλο « η Άγκυρα έχει βλέψεις σε βαλλιστικούς πυραύλους».

Η τουρκική εφημερίδα μίλησε με διπλωμάτη δυτικής χώρας ο οποίος εξέφρασε τις υποψίες του για το θέμα. « Η Άγκυρα δε νομίζω να πήρε την απόφαση μόνο λόγω της τιμής και της συμπαραγωγής. Πρέπει να κρύβονται και άλλη λόγοι. Πιθανόν η Κίνα να έχει δώσει υπόσχεση για τη μεταφορά μυστικής τεχνογνωσίας για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς. Γνωρίζουμε πως η Τουρκία έχει προσπαθήσει να βρει τρόπους απόκτησης αυτής της τεχνολογίας» αναφέρει ο διπλωμάτης στην τουρκική εφημερίδα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν όπως και ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ είχαν ισχυριστεί πως η Άγκυρα επέλεξε το αντιαεροπορικό σύστημα FD-2000 λόγω της οικονομικότερης προσφοράς και λόγω της συμπαραγωγής των πυραύλων στην Τουρκία.