«Τα τουρκικά F-4 είναι ιπτάμενα φέρετρα»!

Δριμύ κατηγορώ στην τουρκική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του εθνικιστικού τουρκικού ΜΗΡ, κ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για την άσχημη κατάσταση του στόλου των αεροσκαφών F-4( Φάντομ) με αφορμή το ότι σε 9 ήμερες έπεσαν 3 αεροσκάφη αυτού του τύπου και σκοτώθηκαν 6 πιλότοι. Ταυτόχρονα ο κ. Μπαχτσελί, που αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα προβλήματα των F-4 που γεννούν ερωτηματικά, γενίκευσε την κριτική του λέγοντα ότι όλα στην Τουρκία …πέφτουν!

Είπε συγκεκριμένα :«Αντιλήψεις οι οποίες έχουν χρεοκοπήσει και κάνουν προσπάθειες για τη δική τους άνεση και ταξιδεύουν με ιπτάμενα ανάκτορα, κρίνουν κατάλληλα τέτοιου είδους αεροσκάφη για τους γενναίους πιλότους μας. Εάν παρατηρήσετε συνεχώς βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Συνεχώς πέφτουμε. Σε κάθε τομέα. Χάνουμε ύψος σε κάθε τομέα. Καρφωνόμαστε στη γη. Πέφτουν τα αεροσκάφη. Πέφτουν οι ελπίδες. Πέφτει η πατρίδα. Πέφτει η σημαία. Πέφτει η ηθική. Πέφτει η ηρεμία. Πέφτει η Τουρκία. Και το έθνος κρυώνει. Όλοι στέκονται προσοχή απέναντι στο δολάριο και στο ευρώ. Κανονικά όταν κάτι πέφτει, θα πρέπει να αναμένεται να σηκωθεί. Αλλά δυστυχώς. Τίποτα δε ξανασηκώνεται. Ούτε υπάρχει ελπίδα για κάτι τέτοιο. Λυπάμαι διότι γινόμαστε αντικείμενο συζήτησης των εχθρών. Έχουμε γίνει για λύπηση. Έχουμε πέσει σε δρόμους που είναι άγνωστο που οδηγούν. Αν παρατηρήσετε δεν μπορούμε να υψωθούμε και πάλι. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε φτερά για την κορυφή. Συνεχώς βρισκόμαστε στο γκρεμό. Συνεχώς κυκλοφορούμε στον πυθμένα.

»Δεν εκτοξεύονται τα καθίσματα»

Μας προκάλεσε βαθιά λύπη το γεγονός ότι με διαφορά 9 ημερών, έπεσαν 3 πολεμικά αεροσκάφη μας τύπου F-4 και βέβαια μεγαλύτερη λύπη μας προκάλεσε ο θάνατος των 6 πιλότων μας. Τα αεροσκάφη αυτά τα αποκαλούν ορισμένοι ιπτάμενα φέρετρα. Αλλά κανένας δε μιλάει. Λέγεται ότι δε λειτουργεί το σύστημα εκτόξευσης των πιλότων. Και κανένας δε μιλάει, ούτε αισχύνεται. Λέμε ότι δε θα πρέπει να προσπεραστούν τα ατυχήματα αυτά, με κάποιες δηλώσεις μόνο, αλλά κανένας δεν κάνει τίποτα. Λέμε ότι τα αεροσκάφη αυτά που έχει συμπληρωθεί η διάρκεια ζωής τους, σπέρνουν θάνατο, αλλά κανένας δε λαμβάνει μέτρα. Εφόσον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στα αεροπλάνα αυτά, γιατί τότε τα απογειώνουν; Γιατί βγάζουν πρόσκληση στο θάνατο; Δεν είναι κρίμα για τα παιδιά αυτής της χώρας;

Απευθύνω  τα συλλυπητήριά μου για τους πιλότους που έχασαν τη ζωή τους. Συλλυπούμαι τους γονείς τους και εύχομαι να μην πεθαίνουν τα παιδιά μας και να μη μοιρολογούν οι έρημες οι μητέρες».

Ερντογάν : Απομένουν 47 F-4- Θα δούμε τι θα γίνει

Εξάλλου ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν, για το τελευταίο ατύχημα με το F-4, που έχασαν τη ζωή τους δύο πιλότοι, είπε: «Για το θέμα αυτό θα γίνουν λεπτομερείς έρευνες για το κάθε τι. Και αφού γίνει η σχετική αξιολόγηση, θα ληφθεί η οριστική απόφαση. Αυτήν τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας 47 από τα εν λόγω αεροσκάφη. Οριστική απόφαση θα δοθεί μετά τις εργασίες που θα γίνουν».