Τα ΄χει χαμένα η Τουρκία στο θέμα της Συρίας

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ  
 
Σε οξύ πολιτικό, διπλωματικό αλλά και  γεωστρατηγικού προσανατολισμού πρόβλημα μετεξελίσσεται για την Τουρκία το ζήτημα της στάσης έναντι της Συρίας μετά την απόφαση ΗΠΑ και Ρωσίας για αποφυγή της στρατιωτικής λύσης με χτύπημα όπως επιδίωξε αρχικά η Ουάσιγκτον και χειροκροτούσε η Άγκυρα  και επιλογή πολιτικής λύσης.

Ενδεικτικό του μπερδέματος και του αδιεξόδου της Άγκυρας είναι ότι επιχειρεί να εμφανιστεί – ακόμα…- ως »παίκτης» λόγω της πρόσκλησή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρυ προς τον Τουρκο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου να συμμετάσχει στη συνάντηση για το συριακό ζήτημα μαζί με τους ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας στο Παρίσι, ενώ την ίδια ώρα καλεί σε συζήτηση στην Τουρκία  και επιχειρεί  να καθοδηγήσει τους αντάρτες που επιτίθενται στον Ασσαντ πως θα συνεχίσουν την δράση τους.

Η Τουρκία φαίνεται στον κόσμο ως υποστηρικτής της Αλ Κάιντα

Το κλίμα αυτό της αλλοπρόσαλλης και αδιέξοδης πολιτικής της Άγκυρας επισημαίνει και ο ίδιος ο τουρκικός τύπος :Ο αρθρογράφος της Milliyet, Μεχμέτ Τεζτζάν, αναφέρει ότι ο κόσμος αρνήθηκε να ακούσει τις τουρκικές προτάσεις αναφορικά με τη Συρία για δύο λόγους. Πρώτον, διότι η Τουρκία πήρε μέρος στη συριακή σύγκρουση και φαίνεται στον κόσμο ως υποστηριχτής της Αλ Κάιντα. Δεύτερον, η Άγκυρα επιμένει σε μια στρατιωτική επέμβαση και απορρίπτει όλες τις άλλες εναλλακτικές για την επίλυση της συριακής κρίσης.
 
Η Ασλί Αϊντίντασμπας της Milliyet αναφέρει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της στο συριακό. Τα αντι-δυτικά και αντι-εβραϊκά μηνύματα του κ.Ερντογάν προκάλεσαν την αντίδραση της Δύσης με αποτέλεσμα τα δυτικά ΜΜΕ να αγνοήσουν το αντίκτυπο που έχει για την Τουρκία, ο πόλεμος στη Συρία.

Κριτική και από το εσωτερικό

 
Επιπλέον, οι αντιρρήσεις των Τούρκων αξιωματούχων στην νέα συμφωνία για τη Συρία, προκάλεσαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό. Το συριακό ζήτημα πυροδότησε εθνοτικές και σεκταριστικές εντάσεις και την Τουρκία με αποτέλεσμα οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης να εκλαμβάνονται ως υποστήριξη για πόλεμο.
 
Σύμφωνα με την Αϊντίντασμπας οι Τούρκοι αξιωματούχοι που εκφράζουν παράπονα σχετικά με την αμερικανική πολιτική στη Συρία θα πρέπει να επιδείξουν πραγματισμό και να προσαρμόσουν την πολιτική τους καθώς οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επέμβουν στη Συρία.
 
Τούρκοι αξιωματούχοι  εκφράζουν παράπονα για ΗΠΑ

Από την άλλη μεριά, ο αρθρογράφος της Hurriyet Daily News, Μουράτ Γετκίν, αναφέρει ότι η συνάντηση στο Παρίσι αποτελεί μια ευκαιρία να αναθεωρήσει η Τουρκία την πολιτική της και να γυρίσει σελίδα στο συριακό ζήτημα. Η πλήρης στήριξη από την τουρκική κυβέρνηση στην κατακερματισμένη και ετερογενής αντιπολίτευση της Συρίας γίνεται όλο και πιο πολύ επικίνδυνη για την τουρκική εξωτερική πολιτική και κατά συνέπεια για την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα όλης της περιοχής. Εναπόκειται στον Νταβούτογλου να χρησιμοποιήσει καλά την ευκαιρία που του δίνεται, γράφει ο αρθρογράφος.

Πάντως κατά τις επικρατούσες εκτιμήσεις ο κ.  Νταβούτογλου αναμένεται να διαμηνύσει στους ομολόγους του στο Παρίσι ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον Άσαντ να καταχραστεί την διαδικασία και ότι θα πρέπει να υπάρξει και ένα δεύτερο σχέδιο προκειμένου να επιβληθούν μέτρα στον ίδιο και στο καθεστώς του. Αναμένεται να μεταφέρει επίσης την απογοήτευση της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία μάχεται εναντίον της κυβέρνησης εδώ και 2 χρόνια και που περιμένει πολιτική και στρατιωτική στήριξη.

 Η συνάντηση Νταβούτογλου με τους αντάρτες
Πρίν αναχωρήσει για το Παρίσι ο Τουρκος  υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης .
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ,πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Αχμέντ Τζάρμπα, τον προσωρινό πρωθυπουργό του Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης της Συρίας Αχμάντ Τούμα και τον πρόεδρο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου Σελίμ Ιντρίς.

Στο επίκεντρο της ατζέντας της συνάντησης Νταβούτογλου με την συριακή αντιπολίτευση ενόψει της επίσκεψης του στο Παρίσι βρέθηκε η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ρωσίας, μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.

Απογοητεύθηκαν οι Σύριοι αντάρτες από την »Γενεύη»

Οι Σύριοι αντιπολιτευόμενοι έδωσαν στον Τούρκο Υπουργό το μήνυμα ότι αν και νιώθουν απογοήτευση και ανησυχία εξαιτίας της συμφωνίας της Γενεύης θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά του καθεστώτος του Άσαντ και την συνεργασία με όλους τους συμμάχους συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, κατέληξε το ρεπορταζ της τουρκικής τηλεόρασης.