OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ταγίπ Ερντογάν: Από το ποδόσφαιρο στη πολιτική και το ισλάμ – Η άνοδος η πορεία και η πτώση;

27/12/2013 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το θαύμαζαν σ΄ όλο το κόσμο. Ήταν από τους τελευταίους πολιτικούς που μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει ηγέτη. Στην Ελλάδα πολλοί έχουν πει ότι “χρειαζόμαστε έναν Ερντογάν”. Μεταξύ αυτών και ο ναύαρχος Αντωνιάδης επίτιμος Α/ΓΕΝ ,με άρθρο του στο Onalert.

Είναι και φέτος υποψήφιος για πρόσωπο της χρονιάς, αλλά τώρα για διαφορετικούς λόγους απ΄ ότι στο παρελθόν. Στην προηγούμενη υπηψηφιότητά του ο Ερντογάν ήταν υποψήφιος για την “απογείωση” της Τουρκίας. Τώρα για την σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τις κοινωνικές αντιδράσεις στη χώρα του.

Όσοι Έλληνες ταξίδεψαν τα τελευταία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη -δεν αναφερόμαστε στην υπόλοιπη Τουρκία- περιέγραφαν την αίσθηση που τους άφησαν όσα είδαν στην Πόλη, με τον ίδιο τρόπο, περίπου: “Όλα θυμίζουν την Ελλάδα της “φούσκας” του Σημίτη. Τεράστια τζιπ ,στους δρόμους, πολυτελή αυτοκίνητα, οργασμός οικοδομής και υπουργοί ντυμένοι με χειροποίητα ιταλικά κοστούμια”. Η “απογείωση” της Τουρκίας έγινε με …αερόστατο.

Δεν ήταν τυχαίο ότι μόλις ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ, ισραηλινά ΜΜΕ που εκφράζουν την κυβέρνηση αλλά και…υπηρεσίες μία απειλή είχαν εκτοξεύσει: “Το “οικονομικό σας θαύμα” στηρίζεται σε πήλινα πόδια”, έγραφαν. Κάτι παραπάνω γνωρίζουν.

Ο Ερντογάν δεν υπολόγισε ότι η οικονομική ευμάρεια έστω κι αυτή η “εικονική” δεν θα μπορούσε να συμβαδίσει με τις λογικές της μαντήλας και των ξεχωριστών φοιτητικών εστιών για αγόρια και κορίτσια. Η τουρκική νεολαία υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τη δυτική κουλτούρα, τις ιδέες και το τρόπο ζωής της και δεν είχε καμία διάθεση να φορέσει μαντήλα, να μην φιλιέται στο δρόμο, να μην πιει ,να μην ζήσει όπως όλοι οι Ευρωπαίοι. Η κονωνική εξέγερση με αφορμή το πάρκο Γκεζί δεν ταρακούνησε τον ηγέτη Ερντογάν όσο και όπως θα έπρεπε.

Και τώρα ήρθε το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο φαίνεται ότι αγγίζει και τον ίδιο.

Ποιος είναι ο Ερντογάν

Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1954. Στα νιάτα του ήταν ποδοσφαιριστής. Παντρεμένος με την Εμινέ από τις 4 Ιουλίου 1978 και έχει 2 γιους και 2 κόρες. Η Εμινέ φοράει την ισλαμική μαντίλα.

Διετέλεσε Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Τότε απέκτησε πολύ φιλικές σχέσεις με τον Αβραμόπουλο που ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Το ισλαμικών καταβολών κόμμα του (AKP, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) κέρδισε στις εκλογές του 2002 αλλά ο ίδιος δεν μπόρεσε να γίνει άμεσα Πρωθυπουργός, λόγω κωλύμματος εκλογιμότητας. Πρωθυπουργός ορίστηκε αρχικά ο στενός του συνεργάτης Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο Ερντογάν έγινε ο 57ος πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 14 Μαρτίου 2003. Τον Μάιο του 2004 έγινε ο πρώτος Τούρκος Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα από το 1988 και ο πρώτος που είδε τους μουσουλμάνους της Θράκης από το 1952. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πέτυχε μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν πρόωρα στις 22 Ιουλίου 2007, αποσπώντας ποσοστό 46,54% και καταλαμβάνοντας 340 έδρες. Το κεμαλιστικό Ρεμπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έλαβε το 20,79% των ψήφων και 112 έδρες, ενώ 14,25% και 71 έδρες πήραν οι Γκρίζοι Λύκοι του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.

Κατόπιν της νίκης αυτής, ο Ερντογάν ορκίστηκε ξανά πρωθυπουργός.

Το κόμμα του Ερντογάν ήρθε πρώτο στις δημοτικές εκλογές, που διενεργήθηκαν στις 29 Μαρτίου του 2009, αλλά με μειωμένη τη δύναμή του σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007. Οι εκλογές αμαυρώθηκαν από επεισόδια βίας στις κουρδικές επαρχίες, με απολογισμό έξι νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
Έπειτα από τη διεξαγωγή των εκλογών, στις 12 Ιουνίου 2011, το κόμμα του Ερντογάν πέτυχε και νέα νίκη, εξασφαλίζοντας αυτοδυναμία με ποσοστό 50,2%, χωρίς όμως να συμπληρώσει την πλειοψηφία των 2/3 των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, με 325 έδρες για το κόμμα του επί συνόλου 550 εδρών στο Κοινοβούλιο. Ετσι, έγινε ο δεύτερος πολιτικός που κερδίζει τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις στην τουρκική ιστορία, από το 1946.

  Διαβάστε ακόμη:

Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι «φοβική» απέναντι στην ταραχώδη Τουρκία του Ερντογάν

Πως ο Ερντογάν έχασε την επαφή με την πραγματικότητα – Άρθρο του Κωνσταντίνου Φίλη



Tags: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣΔΙΑΦΘΟΡΑΕΡΝΤΟΓΑΝΔΙΑΦΘΟΡΑΗΠΑΜΠΑΓΙΣΣΥΛΛΗΨΕΙΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία με τορπίλες AKYA, πυραύλους ATMACA και USV καμικάζι στον «Θαλασσόλυκο» [vids]

15/06/2026 - 14:21
Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Επιθέσεων συνέχεια του Ερντογάν στον Νετανιάχου: «Ακολουθεί τα βήματα του Χίτλερ, θα έχει το τέλος άλλων τυράννων»

11/06/2026 - 16:54
Τουρκία - Κύπρος - Γαλλία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Προκλητική και αντίθετη στο διεθνές δίκαιο η συμφωνία Γαλλίας – Κύπρου

11/06/2026 - 12:37

Διαβάστε Επίσης

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Η φρεγάτα «Ψαρά» παρείχε υποστήριξη σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Black Recon: Το 450 γραμμαρίων νανο-drone που εντυπωσιάζει – Τα χαρακτηριστικά του [vids]

NATO: «Δεν αποσύρονται οι ΗΠΑ – Τεράστιο βήμα το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ»

G7: Οι ηγέτες επαναλαμβάνουν την «ακλόνητη υποστήριξή» τους στην Ουκρανία

Ανάλυση Reuters: Τι πέτυχε ο Τραμπ με τον πόλεμο στο Ιράν και τι όχι

Super Puma: Πλάνα από αποστολή MEDEVAC της 384ης Μοίρας Έρευνας-Διάσωσης στη Γαύδο [vid]

Η συμφωνία Ιράν – ΗΠΑ περιλαμβάνει ταμείο 300 δισεκ. δολαρίων για επενδύσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία

Κριμαία: Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία μοτοσικλετών τη νύκτα γιατί ο ήχος τους μοιάζει με των drones

Top News

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό σήμερα με βροχές και καταιγίδες στην κεντρική Ελλάδα - Μπόρες από το μεσημέρι και στην Αττική

Αμαλία Κωστοπούλου - Τζέικ Μέντγουελ: Το τρυφερό φιλί και η ανάρτηση για την τρίτη επέτειο της σχέσης τους

Σάσα Μπάστα: Στέλνω φωτογραφίες και πικάντικα μηνύματα στον σύζυγό μου για να μην ξεχνάει τι γυναίκα έχει

Ο Πάνος Κατσαρίδης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1: «Δεν ήταν δική μου απόφαση»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert