Ταγίπ Ερντογάν: (Λέει ότι) Τα δίνει όλα στον Πούτιν – Κινητήρες αεροσκαφών, υποβρύχια, πυρηνικά εργοστάσια

Απασφάλισε για τα καλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας «γη και ύδωρ» στον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την συνάντησή τους στο Σότσι. Ή τουλάχιστον έτσι λέει ο Τούρκος Πρόεδρος, επιχειρώντας να στείλει «μήνυμα» στον Τζο Μπάιντεν…

Συγκεκριμένα, κατά την επιστροφή του από το Σότσι και απαντώντας κατά την πτήση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την από κοινού παραγωγή κινητήρων τζετ, πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων.

«Για παράδειγμα, συζητήσαμε τα βήματα για την κατασκευή ενός δεύτερου και τρίτου πυρηνικού αντιδραστήρα», είπε, αναφερόμενος στον πυρηνικό αντιδραστήρα Akkuyu, ο οποίος έχει ήδη κατασκευαστεί από τη Ρωσία στη νότια Τουρκία.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει τα σχέδιά της για νέα αγορά ρωσικών συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400, παρά την απειλή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μιλήσαμε ακόμη και για τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για την κατασκευή κινητήρων τζετ», είπε ο Ερντογάν.

«Ένα άλλο θέμα, μπορούμε να κάνουμε κοινά βήματα στην κατασκευή [πολεμικών] πλοίων. Κι αν θέλει ο Αλλάχ, θα κάνουμε κοινά βήματα και για τα υποβρύχια».

Και διαστημική συνεργασία με τη Ρωσία!

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι ο ίδιος και ο Πούτιν μίλησαν για συνεργασία στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος.

«Ο Πούτιν θα ήθελε να συνεργαστεί με την Τουρκία στο διάστημα. Οι ομάδες μας θα μελετήσουν αυτό το ζήτημα και θα δημιουργήσουμε έναν χρονοδιάγραμμα», είπε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επαναλάβει στο παρελθόν τόσο δημοσίως όσο και κεκλεισμένων των θυρών ότι οποιαδήποτε σημαντική αγορά όπλων από τη Ρωσία θα επιφέρει νέες κυρώσεις σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο. Και μάλιστα με τον ποιό κατηγορηματικό τρόπο, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πολύ πρόσφατα.

Στα τέλη του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και απέσυραν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των stealth μαχητικών F-35.

Ο Ερντογάν επέκρινε έντονα τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού ο Λευκός Οίκος απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας για διμερή συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι έλαβε απάντηση από την Ουάσινγκτον και ότι θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στη Ρώμη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-20 στα τέλη Οκτωβρίου.

Πηγή: middleeasteye.net