TAZ: Το πόκερ του Ερντογάν στο Αφγανιστάν

Η εφημερίδα Tageszeitung (TAZ) κάνει λόγο για «παιχνίδια πόκερ του Ερντογάν» και διερωτάται: «Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η Τουρκία θα αναλάβει το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αλλά ποιο είναι το αντίτιμο που θα πρέπει να καταβάλει η Δύση;»

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη επισημαίνει: «Στην υπόθεση του Αφγανιστάν η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο από δύο απόψεις: Πρώτον, ως ενδιάμεσος σταθμός για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μέσω Ιράν και παίρνουν τον δρόμο για την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί εκτιμούν μάλιστα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει ο τελικός προορισμός για τους Αφγανούς.

Κυκλοφορούν φήμες ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να ανοίξουν και να χρηματοδοτήσουν καταυλισμούς για Αφγανούς πρόσφυγες στην Τουρκία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τόσο η τουρκική κοινή γνώμη, όσο και η κυβέρνηση απορρίπτουν μετ’ επιτάσεως το σχέδιο».

«Πιο σημαντικός είναι ο δεύτερος ενδεχόμενος ρόλος για την Τουρκία», συνεχίζει ο ανταποκριτής της TAZ. «Θα μπορούσε να αναλάβει το πολιτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, φροντίζοντας να αποκατασταθεί η λειτουργία του. Για το εντόπιο προσωπικό αυτός θα ήταν ο απλούστερος τρόπος για να απεγκλωβιστεί από το Αφγανιστάν το ταχύτερο δυνατόν, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συμφωνήσουν οι Ταλιμπάν».

Πηγή: DW