TB2 Bayraktar – Akinci: Οι Τούρκοι θέλουν να διπλασιάσουν την παραγωγή UAV το 2023

Μετά και την πρόσφατη αίτηση του ρουμανικού Υπουργείου Άμυνας να αποκτήσει τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου TB2 Bayraktar, αρκετές είναι οι αναφορές για την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα αυτό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δηλώσεις του CEO της εταιρείας Baykar.

Συγκεκριμένα, ο Χαλούκ Μπαιρακτάρ δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ότι η εταιρεία του θα διπλασιάσει την παραγωγή  των UAV τύπου TB2 Bayraktar και Akinci, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τον συνολικό αριθμό μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που έχουν κατασκευαστεί μέχρι στιγμής, ένα σχέδιο αρκετά φιλόδοξο αλλά συνάμα εφικτό, σύμφωνα με τον Τούρκο επιχειρηματία.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι η εταιρεία Baykar έχει κατασκευάσει περισσότερα από 400 UAV τύπου TB2 Bayraktar και 20 UAV τύπου Akinci από την ίδρυσή της, ενώ έχει την ικανότητα παραγωγής 200 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων τύπου ​​Bayraktar TB2 τον χρόνο. Στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι το 2023 η γραμμή παραγωγής θα έχει ως στόχο τα 500 UAV τύπου TB2 Bayraktar και τα 40 UAV τύπου Akinci.

Ακόμα, ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ είπε ότι η εταιρεία του εξάγει επί του παρόντος μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα σε περισσότερες από 24 χώρες, ενώ οι πωλήσεις στο εξωτερικό αποτελούν το 98 τοις εκατό των εσόδων της. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία επιδιώκει να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την αμυντική της βιομηχανία στην κατασκευή μη επανδρωμένων συστημάτων με σκοπό να ανταγωνιστεί «στα ίσια» το Ισραήλ, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής τέτοιων οπλικών συστημάτων στην περιοχή.

Φωτογραφία Reuters