Τείχος υψώνει η Τουρκία στα σύνορα με Συρία

Τσιμεντένιο  τείχος χτίζει η Τουρκία στα τουρκο-συριακά σύνορα, στο Χατάι,με πρόσχημα  να αποτραπεί η παράνομη διάβαση και το λαθρεμπόριο,αλλά στην ουσία για να ελέγχει πλήρως τις διόδους ώστε να προωθεί όπλα και εφόδια στους εξτρεμιστές αντάρτες που συμμετέχουν στον εμφύλιο της Συρίας.

Το τείχος, το οποίο αποτελείται από φορητά κομμάτια από σκυρόδεμα (μπλόκ) 3 μέτρων μήκους  χτίζεται στη συνοριακή πόλη της Kuşaklı χωριό Reyhanli.
Το τείχος αυτό  θα  είναι 1.200 μέτρα μήκος όταν θα έχει τελειώσει. Οι »τσιμεντόλιθοι» (μπλοκ) θα είναι σε θέση να μεταφερθεί όταν είναι απαραίτητο. 

Η κατασκευή ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες και μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 150 τσιμεντόλιθοι, γράφει η Χουριέτ. 

Το ίδιο είδος μπλοκ είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε ορισμένες περιοχές συνοριακή πόλη της Συρίας Atme. Στην νοτιοανατολική επαρχία Γκαζιαντέπ, ένα άλλο τείχος χτίστηκε τον Ιανουάριο, προκειμένου να σταματήσει τους ανθρώπους από την παράνομη παράκαμψη των σημείων ελέγχου, αναφέρθηκε από την Τουρκία, αλλά στην πράξη για τον λόγο που προαναφέραμε. Άλλωστε έχουν πιαστεί και αυτοκίνητα της ΜΙΤ με πολεμικά εφόδια…
Βέβαια η  Τουρκία υποστηρίζει ότι θέλει  να διατηρήσει «ανοιχτή πόρτα»  σε όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τις μάχες, παρόλο που έχει κλείσει τη διέλευση των συνόρων από καιρό σε καιρό μετά από συγκρούσεις κοντά στα σύνορα. 

 
Η κατασκευή τον Οκτώβριο τοίχους 2 μέτρων ύψους μεταξύ Nusaybin και Καμισλί ,πιο ανατολικά κατά μήκος των συνόρων της Συρίας,  είχε ως αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες και από τις δύο πλευρές των συνόρων, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος της περιοχής του Σιρνάκ να ξεκινήσει μια απεργία πείνας.