Ερντογάν: «Χωρίς εμάς το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 θα καταρρεύσει»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ αναφορικά με το πρόγραμμα των stealth μαχητικών F-35, όπου κατακεραυνώνει την στάση τους.

Ο Ερντογάν επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή απειλούσαν να σταματήσουν την παράδοση stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία.

Από το βήμα της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν στο «τελεσίγραφο» του ανέφερε χαρακτηριστικά πως:

«Η Τουρκία υπόκειται σε μια αθέμιτη μεταχείριση σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.»

Ωστόσο, στη συνέχεια έριξε κι άλλο «λάδι στη φωτιά» λέγοντας πως «το πρόγραμμα των F-35 είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει πλήρως αν αποκλειστεί η Τουρκία από αυτό».

Με αυτό τον τρόπο ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να καταστήσει σαφές στους Αμερικανούς πόσο πολύτιμη και αναντικατάστατη θεωρεί πως είναι η Τουρκία για την βιωσιμότητα και την συνέχεια ύπαρξης του προγράμματος ανάπτυξης των stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Συμπτωματικό…timing ;

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι σκληρές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, γίνονται λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων ανησυχιών για την ασφάλεια στη βόρεια Συρία και την προγραμματισμένη αγορά του [σ.σ. ρωσικής κατασκευής] συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από την Τουρκία».

Με πληροφορίες από: Sabbah