Θετικό σενάριο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Θετική φόρμουλα , σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα, για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης φαίνεται πως ετοιμάζει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal η τουρκική κυβέρνηση στα πλαίσια του «πακέτου εκδημοκρατισμού» της Τουρκίαε εξέτασε και το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής.
Η εφημερίδα αναφέρει πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής με το καθεστώς προ του 1971 όπως δηλαδή λειτουργούσε πριν το κλείσιμο της από το Συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας που είχε αποφασίσει την απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών ανώτατων σχολών.
Το σενάριο αν επαληθευθεί θα ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο ζητούσε ακριβώς αυτό, δηλαδή την επιστροφή των δικαιωμάτων του με το καθεστώς της προ του 1971 περιόδου.
Η εφημερίδα υποστηρίζει πως η απόφαση έχει παρθεί και αναμένεται η εφαρμογή της.
Το «πακέτο εκδημοκρατισμού» της Τουρκία περιλαμβάνει και άρθρα που αφορούν τους Κούρδους όπως η αποφυλάκιση δεκάδων χιλιάδων Κούρδων όπως και πολλά άλλα δικαιώματα μειονοτήτων.
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1844 και η επαναλειτουργία της θα βοηθήσει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Με μια εντολή του Ερντογάν μπορεί να ανοίξει η Χάλκη»