«Θράσος» Ακάρ για τους S-400: Προτείνει ως λύση στις ΗΠΑ το «μοντέλο των S-300 στην Κρήτη»

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας σε σημερινές δηλώσεις του έκανε λόγο για πρόταση στις ΗΠΑ προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει από την απόκτηση των πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400.

Ο Χολουσί Ακάρ, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται πως έχει μια νέα ιδέα για να πείσει τους Αμερικανούς σε συμβιβασμό στο ακανθώδες ζήτημα των S-400 προτείνοντας μια λύση που θα βασίζεται στο μοντέλο των…ελληνικών πυραυλικών συστημάτων S-300 στην Κρήτη.

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά θα μπορούσε να βρει μια λύση και να συμφωνήσει με τις ΗΠΑ σε ένα μοντέλο βασισμένο με το παράδειγμα των ελληνικών S-300, ενώ είπε πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ενεργοποιεί το σύστημα κατά καιρούς με βάση συγκεκριμένες περιπτώσεις, αντί να το κάνει πλήρως λειτουργικό.

Το «μοντέλο S-300 στην Κρήτη»

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος φαίνεται να δήλωσε ότι: «Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τους S-400 όλη την ώρα. Θα μπορούσαμε να τους χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τις απειλές».

Ο Χουλουσί Ακάρ χρησιμοποίησε στη συνέχεια το «μοντέλο της Κρήτης» για να παρομοιάσει την πρότασή του με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα λειτουργεί το σύστημα S-300, λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιείται στην Κρήτη».

Από ότι φαίνεται, από τις δηλώσεις του Χολουσί Ακάρ διαφαίνεται μια προσπάθεια της Άγκυρας να υποχωρήσει ως προς το ζήτημα των S-400, υπό τις πιέσεις των αμερικανικών κυρώσεων που έχει επιβληθεί, ενώ μάλλον εκτιμούν ότι η προεδρία Μπάιντεν θα έχει διαφορετική προσέγγιση στις διμερείς τους σχέσεις, συγκριτικά με την προηγούμενη προεδρία Τραμπ.

Με πληροφορίες από: MiddleEastEye / Φωτογραφία αρχείου Reuters