Τι έφερε την εξέγερση στη Τουρκία που θα «κοντύνει» τον Ερντογάν – LIVE εικόνα

Παρακολουθώντας τις ανταποκρίσεις των ευρωπαϊκών και αμερικανικών ΜΜΕ από την Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί παρά να παρατηρήσεις τις ομοιότητες όσων ακούγαμε στην λεγόμενη “αραβική άνοιξη”. Η οποία έχει εξελιχθεί σε μια εξαιρετικά πολύπλοκη στην διαχειρισή της από τη Δύση κατάσταση. Το “δυτικό ισλάμ” που ανέμεναν να “ανθίσει” δεν προέκυψε. 

Στην Τουρκία οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Εκεί το ισλάμ κυβερνά έστω και μ΄ έναν -ακόμη τουλάχιστον- βελούδινο τρόπο. Αν και αργά αλλά σταθερά ο Ερντογάν περνά μέτρα που οδηγούν την Τουρκία σε άλλους δρόμους . Επιβολή μαντήλας, απαγόρευση αλκοόλ ,υποβάθμιση του ρόλου της γυναίκας κλπ.

Ταυτόχρονα στα μεγάλα αστικά κέντρα ήρθε …η ανάπτυξη. Και αυτή φέρνει πάντα μαζί της και ένα νέο τρόπο ζωής. Για την νεολαία της Τουρκίας πολλά απ΄ όσα έφεραν οι δυτικές εταιρείες που έσπευσαν να κερδίσουν στην αναπτυσσόμενη με ταχύτατους ρυθμούς Τουρκία ήταν πρωτόγνωρα . Και πολύ φιλελεύθερα. Στον τρόπο ζωής, στην διασκέδασή τους ,στην εκπαίδευσή τους. Συνεπώς υπήρχε άπλετος χώρος για να αρχίσει η αντίδραση.

Σενάρια ακούγονται πολλά και θα ακουστούν περισσότερα τις επόμενες μέρες. Ειδικά εδώ στα Βαλκάνια πάντα πίσω απ΄ όλα βλεπουμε τους “αμερικανούς”, τους “μπολσεβίκους” ακόμη και τους…εξωγήϊνους. Όχι ότι από τις όποιες εξελίξεις στην Τουρκία δεν θα επιχειρήσουν οι μεγάλοι να επωφεληθούν “κονταίνοντας” τον πασά Ερντογάν που είχε σηκώσει σε πολλές περιπτώσεις μπαϊράκι. Απλά θέλουμε να τονίσουμε ότι το κλίμα για να ξεσπάσει η εξέγερση υπήρχε. Και αυτό θα το εκμεταλλευθούν όσοι και όπως μπορούν.

Και κάτι ακόμη που έχει σημασία όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά για όλες τις χώρες. Συνήθως οι μεγάλες αντιδράσεις που μπορεί να εξελιχθούν σε εξεγέρσεις ξεκινούν από μία ασήμαντη αφορμή. Στην Τουρκία ξεκίνησαν από διαδήλωση για την προστασία ενός πάρκου. Τώρα το ερώτημα είναι αν οι διαδηλώσεις θα γίνουν εξέγερση.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΑΞΙΜ

Δείτε πως παρουσιάζει το Sky News τις ταραχές στην Τουρκία.