Τι γράφουν οι τούρκοι αρθοργράφοι για τα γεγονότα

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Δεκάδες άρθρα στον τουρκικο Τύπο για τις εξελίξεις στην Τουρκία και το μέλλον του Ερντογάν. Επιλέξαμε τέσσερα άρθρα τα οποία εξηγούν το τι συμβαίνει και το πρέπει να γίνει να να απεγκλωβιστεί ο Ερντογάν. 

 MEXMET MΠΑΡΛΑΣ –SABAH

H διαδήλωση στο πάρκο Γκεζί και τα γεγονότα που ακολούθησαν , ουσιαστικά για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP_ είναι μια επιστροφή στο ξεκίνημα της εξουσίας. Η πρώτη περίοδος του AKP είχε την εικόνα «της αντιπολίτευσης στην εξουσία». Στρατιωτικές προειδοποιήσεις , οι προσπάθειες απαγόρευσης του Κόμματος, οι διαδηλώσεις της Δημοκρατίας ήταν οι πιέσεις που ασκούσε το παλιό βαθύ κράτος εναντίον του AKP. Tα τελευταία 2-3 χρόνια όμως με αποφασιστικά βήματα άλλαξε αυτή η εικόνα.Το AKP έγινε πραγματικό κόμμα εξουσίας και ο πρωθυπουργός Ερντογάν άρχισε να εμφανίζεται ως «ο μοναδικός ηγέτης».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑRAF

Σχεδόν όλοι οι βουλευτές του AKP συμφωνούν πως το περιβάλλον του πρθυπουργού δεν κάνει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις στον Ερντογάν. «Δίπλα του δεν υπάρχουν τα έμπειρα ονόματα όπως οι πρώην υπουργοί Κεμάλ Ουνάκιταν, Αμντουλατίφ Σενέρ, Αλι Τζοσκούν. Δίπλα στον Ερντογάν δεν έχει μείνει άτομο που να τον προειδοποιεί. Το περιβάλλον του αποτελείται από νέους. Κι αυτοί δεν έχουν την εμπειρία για να μπορούν να τον συμβουλεύουν όταν πρέπει» αναφέρουν οι βουλευτές.

ΤΖΑΝ ΝΤΟΥΝΤΑΡ- MILLIYET

Εκείνοι είναι η γενιά του 88’. Είναι 20 ετών. Δέκα χρόνια περίμεναν και σιωπούσαν. Δεν είπαν τίποτα όταν τους αποκαλούσαν ως «απολιτική γενικά νεολαία χωρίς ευαισθησίες». Μετά , κάποια μέρα σε ημέρες Μαϊου όπως και εξηγούσαν και η μεγαλύτερη τους, ξεσηκώθηκαν και φώναξαν «φτάνει» και εμφανίστηκαν στο σοκάκι, δρο πάρκο, στην οθόνη, νέα πρόσωπα φρέσκιες δηλώσεις. Μέσα σε 5 λεπτά άλλαξαν όλα.

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΟΥΤΛΟΥ-VATAN

Δυο επιλογές έχει ο Ερντογάν. H θα συνεχίσει το πείσμα του με την πιθανότητα θανάτου και τραυματισμού χιλιάδων ανθρώπων ή δεν θα αρνηθεί εξαρχής τα αιτήματα του κόσμου , για να καταστείλει στις διαδηλώσεις που τον έχουν βάλει στο στόχο και θα αποφύγει τις υποτιμητικές δηλώσεις εναντίον του πλήθους. Δεν θέλω να πω ψέματα όταν βλέπω μέχρι σήμερα τον τρόπο συμπεριφοράς του πρωθυπουργού, οι ελπίδες μου αμαυρώνονται!