Τι σημαίνει η αλλαγή στην ηγεσία του PKK

Διίστανται οι απόψεις στην Τουρκία για την σημειολογία πίσω από τις αλλαγές στην ηγεσία του ΡΚΚ για την οποία το OnAlert ήδη έγραψε εγκαίρως. Άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι θα πισωγυρίσει την διαδικασία και άλλοι το αντίθετο - κατάσταση που αποτυπώνει και την μπερδεμένη αντίληψη που έχει επ’ αυτού η ίδια η Άγκυρα.
Ο κ. Κουρτουλούς Ταγίζ, σε άρθρο γνώμης, στη σημερινή Aksam,γράφει ότι οι  πρόσφατες αλλαγές στο ΡΚΚ αναμένεται να επιταχύνουν την αποχώρηση των ενόπλων καθώς, όπως αναφέρει,  ο ανασχηματισμός με τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ερμηνεύεται ως απόφαση του Οτζαλάν για άνευ όρων υποχώρηση.
Και αυτό παρ όλο που οι Κούρδοι πολιτικοί φέρονται να έχουν δηλώσει ότι το 2ο στάδιο της διαδικασίας για την ειρήνη θα ολοκληρωθεί χωρίς προσκόμματα μόνο εφόσον η Κυβέρνηση σεβαστεί τη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Μυστικής ΥπηρεσίαςΜΙΤ  και του Οτζαλάν.
 Αντίθετα, ο ειδικός για θέματα διεθνούς ασφάλειας κ. Σεντάτ Λατσινέρ ο οποίος ισχυρίζεται ότι το ΡΚΚ δεν έχει εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα, δεν αποκλείει ότι οι αλλαγές στην οργάνωση, με τον πρόσφατο ανασχηματισμό προσώπων στην αρχηγία, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διαδικασία για την ειρήνη. Οι αλλαγές ίσως να αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα του PKK να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα του, ισχυρίζεται ο κ. Λατσινέρ, γράφει η Zaman.
 Η τουρκική Υπηρεσία Μυστικών Πληροφοριών (ΜΙΤ) βλέπει στην επιλογή των Συμπροέδρων της οργάνωσης των Κούρδων, του κ. Μπαγίκ και της κ. Χοζάτ (που αντικατέστησαν τον Καραγιλάν ως επικεφαλής του KCK) ως μια προσπάθεια του Οτζαλάν να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του για τη διαδικασία για την ειρήνη, καθώς ενώ ο ίδιος επιμένει ότι το 2ο στάδιο της διαδικασίας έχει ξεκινήσει, η τουρκική κυβέρνηση δε φαίνεται να μοιράζεται την ίδια γνώμη.  
Υπάρχει και  μια άλλη πτυχή της σημειολογίας: Σύμφωνα με την Taraf, βασικό μέλημα του Οτζαλάν ήταν να στείλει ουσιαστικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση – Τουρκία, Συρία, Ιράν, χώρες δηλαδή που προσπαθούν να αυξήσουν την »επιρροή» τους στο ΡΚΚ. Ο κ. Μπαγίκ υποστηρίζει η εφημερίδα, είναι γνωστός για την τυφλή σχεδόν υποταγή του στον Οτζαλάν. Είναι γνωστός επίσης για τις επιφυλάξεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ΡΚΚ – τουρκικής κυβέρνησης. Τοποθετώντας τον λοιπόν σε αρχηγική θέση, ο Οτζαλάν έδωσε το μήνυμα ότι δεν αποκλείεται να καταφύγει σε πιο σκληροπυρηνικές αντιδράσεις στην περίπτωση που η Κυβέρνηση παραμένει αδρανής στην πορεία προς το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας για την ειρήνη.
 Από την άλλη πλευρά, η επιλογή της αλεβιτικής καταγωγής κ. Χοζάτ, συνιστά ένα μήνυμα προς τους Αλεβίτες, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της Taraf. Εκτιμάται ότι η κ. Χοζάτ, δε θα έχει ουσιαστικό ρόλο, παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκε τυπικά στην αρχηγία δίπλα στον κ. Μπαγίκ. Με την επιλογή της, ο Οτζαλάν προσπάθησε να αποκαταστήσει πρόσφατο λάθος του : την παράλειψή του να αναφερθεί στους Αλεβίτες, στο μήνυμα του στον εορτασμό Νεβρούζ.  
 Η Taraf συμπεραίνει τέλος, το γεγονός ότι όλα τα νέα πρόσωπα στην αρχηγία του ΡΚΚ και των άλλων υποοργανώσεών του είναι Κούρδοι της Τουρκίας, υποδηλώνει ότι το ΡΚΚ έχει στρέψει το βλέμμα του στην Τουρκία για την επίλυση του κουρδικού. 
Πολλές οι πτυχές, πολλές οι παραμετροι,πολλοί οι …βυζαντινισμοί… Μπορεί βεβαία να είναι και πιο απλά τα πράγματα, μόνο μια φυσιολογική ανανέωση…