Τι συμβαίνει με την υγεία του Οτζαλάν;

Επιμελεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

<<Μάχη>> Άγκυρας -Κούρδων για την κατάσταση της υγείας του φυλακισμένου Οτζαλάν: Όπως έχει ήδη γράψει το OnAlert το ΡΚΚ έχει θέσει θέμα για την κατάσταση της υγείας του Οτζαλάν που βρίσκεται στις φυλακές του νησιού Ιμραλί και ότι πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης του.

Σήμερα αναφέρεται στον τουρκικό τύπο, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία  τονίστηκε ότι, οι υπηρεσίες για την υγεία προσφέρονται στους έγκλειστους βάσει του τριμερούς πρωτοκόλλου, μεταξύ υπουργείων Δικαιοσύνης, Υγείας και Εσωτερικών, από γιατρούς που προσδιορίζονται από το υπουργείο Υγείας. Στην περίπτωση που, κατά τις εξετάσεις που γίνονται από τους γιατρούς, τίθεται θέμα περίπτωσης που χρειάζεται περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία, επιλέγεται νοσοκομείο με πλήρη εξοπλισμό. Στην ανακοίνωση τονίστηκε, ακόμα, πως όλες οι φυλακές στην Τουρκία είναι ανοιχτές για εθνικούς και διεθνείς ελέγχους. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρεμπόδισης των βασανιστηρίων (CPT) από την 1η Φεβρουαρίου του 1989, πραγματοποιεί τακτικά επισκέψεις στις φυλακές και ετοιμάζει, στη συνέχεια, εκθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η τελευταία επίσκεψη της Επιτροπής στο Ιμραλί ήταν, αναφέρει,  τον Ιούνιο του 2013. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξετάσεις,συνεχίζει,  δεν αποδείχθηκε κάποια αρνητική εξέλιξη στη γενική κατάσταση υγείας του Οτζαλάν. 
Λέγεται- συνεχίζει –  πως, οι φήμες που κυκλοφορούν ότι ο Οτζαλάν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, έχουν ως στόχο να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία για την ειρήνη. 


ΡΚΚ :<<Να εξετασθεί από ανεξαρτητη ιατρική αντιπροσωπεία>>

Από την πλευρά των Κούρδων ακολούθησε, χρονικά, νέα εξελιξη :Σε είδηση του αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του NTV αναφέρεται ότι το KCK (δομή του ΡΚΚ στις πόλεις) κατηγορεί την κυβέρνηση ΑΚΡ, λέγοντας ότι δεν πραγματοποιεί συγκεκριμένα βήματα και σαμποτάρει τη διαδικασία ειρήνης και λέει: «Προειδοποιούμε για τελευταία φορά το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ».

Το KCK, ως αιτιολογία για τον ισχυρισμό του ότι η κυβέρνηση σαμποτάρει τη διαδικασία για την ειρήνη, τόνισε πως δε λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η υγεία του Οτζαλάν, ότι δεν γίνονται, στον καιρό τους, οι επισκέψεις των αντιπροσωπειών BDP στον Οτζαλάν και ότι δεν είναι σωστή η πολιτική της Τουρκίας, όσον αφορά στη βόρεια Συρία.

Στην ανακοίνωση που έγινε από το KCK τονίστηκαν επίσης τα εξής: «Εμείς προειδοποιούμε την κυβέρνηση ΑΚΡ, σε περίπτωση που δε γίνουν σύντομα συγκεκριμένα βήματα, δε θα προχωρήσει η διαδικασία για την ειρήνη και γι’ αυτό θα φταίει η κυβέρνηση ΑΚΡ. Πέραν αυτού μία ανεξάρτητη ιατρική αντιπροσωπεία θα πρέπει να εξετάσεις οπωσδήποτε τον Οτζαλάν>>.