Τι συζήτησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας- Το Κυπριακό στην ατζέντα

Oι εφημερίδες MILLIYET, BUGUN, YENI SAFAK αναφέρονται στη μηνιαία τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου, η οποία διήρκησε 5 ώρες και 45 λεπτά κεκλεισμένων των θυρών τέθηκαν τα εξής θέματα :

Η κρίση μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.
Η παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
Οι επιχειρήσεις για «εκκαθάριση» των πόλεων από μέλη του ΡΚΚ και των επιμέρους οργανώσεών του.
Οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε
Το Κυπριακό.

Στο ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα με τη λήξη της συνόδου αναφέρονται τα εξής :

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διασφάλιση της γαλήνης και ασφάλειας των πολιτών μας και της δημόσιας τάξης. Αξιολογήθηκαν πλήρως οι εσωτερικές και εξωτερικές απειλές για την εθνική μας ασφάλεια.

Επιβεβαιώθηκε ότι θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα οι προσπάθειες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας κατά της οργάνωσης της παράλληλης δομής.

Τονίστηκε ότι ο αγώνας κατά των τρομοκρατικών που εφαρμόζουν βία κατά πολιτών που διαμένουν ιδίως στην Ανατολική και ΝΑ Περιοχή της χώρας, θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα μέχρι να παταχθεί η τρομοκρατία, και ότι δε θα πρέπει να επηρεάζονται αρνητικά οι πολίτες που διαμένουν στις περιοχές όπου καταπολεμάται η τρομοκρατία. Διευκρινίστηκε ότι θα συνεχιστεί αδιακρίτως στο πλαίσιο της αρχής υπεροχής του δικαίου, από δω και πέρα, όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας εστιάζοντας σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που καταχρώνται θρησκευτικές, σεκταριστικές και εθνοτικές έννοιες και ευαισθησίες και όσους τις στηρίζουν.

Έγινε μία ανασκόπηση στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη σύγκρουση στη Συρία και τις απειλές με αφορμή τη Συρία, τις συνέπειες στην ασφάλεια τόσο της χώρας μας όσο και της περιοχής, τα μέτρα που θα ληφθούν την προσεχή περίοδο και τη συνεργασία μας με τους συμμάχους και τη διεθνή κοινότητα.
Τονίστηκε η σημασία της καταπολέμησης της τρομοκρατικής οργάνωσης της Daesh που διαπράττει εγκλήματα κατά ανθρώπινων αξιών, της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και κατά όλων των πίστεων, κυρίως του Ισλάμ. Τονίστηκε επίσης η διατήρηση της συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα.

Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Ιράκ και την ουδέτερη ζώνη και επιβεβαιώθηκε ότι στεκόμαστε δίπλα στον ιρακινό λαό ενάντια στη Daesh που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του Ιράκ, και ενάντια σε παρόμοιες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε σχετικά με το γεγονός ότι αυτές οι ενέργειες ξεκίνησαν με τη δράση που διεξάγει η Ρωσία στην περιοχή από κοινού με το καθεστώς της Συρίας. Ενημερώθηκε, επίσης, σχετικά με όλα τα ανθρωπιστικά θέματα στο προσφυγικό ζήτημα.

Αξιολογήθηκε η απαράδεκτη στάση που επιδεικνύει ενάντια στη νόμιμη στάση μας η Ρωσία, και συζητήθηκαν λεπτομερώς, σε σχέση με αυτή την κατάσταση, τα μέτρα που έλαβε και πρόκειται να λάβει η Τουρκία.

Συζητήθηκε η κατάσταση των Τουρκομάνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαμένουν στην περιοχή του Μπαγιρμπουτζάκ. Σημειώθηκε ότι δε θα μείνουμε απαθείς σε ζητήματα σχετικά με τις συγγενείς και ομογενείς κοινότητες που βρίσκονται εκτός συνόρων, καθώς και ζητήματα σχετικά με την ήπια αντιπολίτευση.

Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και συμφερόντων της «ΤΔΒΚ» και της ασφάλειας της περιοχής.

Eκφράστηκε ικανοποίηση για τις θετικές εξελίξεις που προέκυψαν την τελευταία περίοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και στην αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε σχετικά με τις διαδικασίας για την εδραίωση της σταθερότητας στη Λιβύη και την Υεμένη και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και βόρειο Αφρική.