Το 40% των Τούρκων φοβάται πραξικόπημα!

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ενώ ξεκινά σήμερα στην Τουρκία η δίκη για την υπόθεση της »28ης Φεβρουαρίου» με τους 103 κατηγορούμενους, που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση συνασπισμού Τσιλέρ, Ερμπακάν, γκάλοπ δείχνει ότι οι Τούρκοι ακόμα φοβούνται το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η δίκη αφορά 103 κατηγορούμενους εκ των οποίων οι 37 βρίσκονται υπό κράτηση, ο Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων της εποχής εκείνης, στρατηγός ε.α. Ισμαίλ Χακκί Καράνταγι, υπ’ αριθμ. ένα κατηγορούμενος, δεν θα παραστεί στη δίκη επειδή την ίδια ημέρα αρχίζει χημειοθεραπεία του και οι θεράποντες ιατροί, σε ιατρική έκθεση, ανέφεραν ότι η κατάστασης της υγείας του είναι τέτοια που δεν του επιτρέπει να παραστεί στη δίκη.  

Φοβάται το 40%

Στο μεταξύ σε έρευνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Today’s Zaman, από το κέντρο Metro-POLL Strategic and Social Research Center, αναφέρεται ότι η τουρκική κοινή γνώμη, σε ποσοστό 40%, εξακολουθεί να φοβάται το ενδεχόμενο νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος παρά τις πρόσφατες καταδίκες για το δίκτυο Εργκενεκόν. Μόνο το 35% ανέφερε ότι η απειλή πραξικοπήματος έχει εξαλειφθεί.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα που πρόσκεινται στο αντιπολιτευομενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα CHP ανησυχούν για την επιβολή στρατιωτικού πραξικοπήματος σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Σε ερώτηση αν οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι δίκαιες το 38,5% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά ενώ το 35,2% θεωρεί ότι οι τελικές αποφάσεις ήταν δίκαιες. 

Σε ποσοστό 55,8% ο κόσμος πιστεύει ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στο έργο των ΜΜΕ σε αντίθεση με το 37,1% που θεωρεί πως όχι. 
Σχετικά με την πρόθεση ψήφου, το ΑΚΡ βγαίνει πρώτο σε ποσοστό 43,5% ενώ ακολουθεί το CHP με 20,3%, το ΜΗΡ με 13,3% και το BDP με 5,8%

Επίσκεψη στον φυλακισμένο Μπασμπούγ

Εξάλλου  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, κ. Κιλιτσντάρογλου, συναντήθηκε με τον φυλακισμένο στρατηγό ε.α. Μπασμπούγ και σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνάντησης είπε ότι ένας άνθρωπος ο οποίος υπήρξε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, πιστός στη δημοκρατία και στη σημαία του, δεν μπορεί να κατηγορείται και να ενοχοποιείται ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης και να έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Ο Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι δεν πιστεύουν στην ενοχή του Μπασμπούγ του οποίο το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί.