«Το αέριο πιπεριού προκαλεί καρκίνο»! Τι γράφουν οι τούρκοι για διαδηλωτή του Γκεζί

Από καρκίνo της γλώσσας έχασε την ζωή του χθες νεαρός Τούρκος που συμμετείχε στις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί, και ο οποίος είχε ψεκαστεί  με αέριο πιπεριού για να αποχωρήσει από τον τόπο των επεισοδίων.

Ο 36 χρονος Μεχμέτ Ιστίφ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο  στη Μυρσίνη από τον Ιανουάριο, όταν του διαγνώστηκε καρκίνος στη γλώσσα εξαιτίας του ψεκασμού του με αέριο πιπεριού, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Ηabergundem.
Ο Μεχμέτ Ιστίφ συμμετείχε πέρυσι τον Ιούνιο σε μαχητική αντικυβερνητική διαδήλωση στην Μερσίνα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν από το πάρκο Γκεζί. Η διαδήλωση συνέπεσε με τα εγκαίνια των Μεσογειακών Αγώνων και η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει  τους συγκεντρωμένους.

Ενας αστυνομικός τον ψέκασε  στο πρόσωπο με δακρυγόνο σπρέι πιπεριού  με αποτέλεσμα ο Μεχμέτ να καταπιεί μικροποσότητα του τοξικού αερίου.
 «Δεν πρόλαβα να κλείσω το στόμα μου. Αρχισα να ουρλιάζω από τον πόνο καθώς το αέριο γέμισε το στόμα και τον λαιμό μου. Δεν είχα αντιμετωπίσει ξανά δακρυγόνα. Δεν πήγα αμέσως στους γιατρούς, γιατί φοβόμουν πως θα με συλλάβουν…», είχε πεί στη «Hurriet».
Στο νοσοκομείο, όπου κατέφυγε με πόνους, οι γιατροί διέγνωσαν εγκαύματα και μικροπληγές στο στόμα και τον οισοφάγο. Αρχικά ειπαν ότι ηταν αλλεργία στα δακρυγόνα. 
Τον εγχείρησαν – οι πόνοι όμως επέμειναν.Λίγες εβδομάδες αργότερα εντοπίστηκε ο πρώτος κακοήθης όγκος στη γλώσσα. Οι μεταστάσεις ήταν αλλεπάλληλες… 

Η αποκάλυψη – ιδιαίτερα στο μέτρο που είναι επαρκώς τεκμηριωμένη- προκαλεί ανησυχία και πρέπει να αποτελέσει την βάση για περαιτέρω έρευνες. Και προς το παρόν , ως στοιχειώδες μετρό προστασίας, πρέπει να σταματήσει η χρήση του.

Διαβάστε ακόμη:

Αιματοβαμένη Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Δεκάδες χιλιάδες στην κηδεία του 15χρονου που σκοτώθηκε από την αστυνομία