Το Λονδίνο θέλει Βρετανούς αστυνομικούς σε τουρκικά αεροδρόμια!

Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ανήσυχη είναι η Βρετανία από τα ελλειπή, όπως θεωρεί, μέτρα ασφαλείας στα τουρκικά αεροδρόμια και την ροή ξένων μαχητών από εκεί προς τις δυνάμεις των τζιχαντιστών στην Συρία. Έτσι έθεσε θέμα – και επιμένει- να ενισχυθεί η φύλαξή τους και από Βρετανούς αστυνομικούς, προκαλώντας την άρνηση της Άγκυρας, που προσπάθησε παράλληλα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
.
«Δεν μπορεί να γίνει λόγος για κάτι τέτοιο. Εν προκειμένω υφίσταται ήδη μια πολύ καλή συνεργασία ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών με τη Βρετανία», είπε ο Τούρκος Υπ. Εξ. κ. Τσαβούσογλου όταν ρωτήθηκε για την πρόταση της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού Κοινοβουλίου να εγκατασταθούν Βρετανοί αστυνομικοί στα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να εμποδίζουν τη διέλευση μέσω Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ Βρετανών που επιχειρούν να συμμετάσχουν στην ISIS.

Αλληλοκατηγορίες Λονδίνου -Αγκύρας

Αφορμή για την παρέμβαση των Βρετανών ήταν η υπόθεση των τριών νεαρών Βρετανίδων που μέσω Τουρκίας πέρασαν στην Συρία για ενίσχυση των τζιχαντιστών. Η υπόθεση αυτή έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις των δυο χωρών με την μια να κατηγορεί την άλλη, με εμπλοκή και των Πρωθυπουργών. Αξιωματούχοι της βρετανικής αστυνομίας έχουν μεταβεί στην Τουρκία στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται.
Ο Τούρκος ΥπΕξ επισημαίνοντας ότι η τουρκική αστυνομία και ασφάλεια ενήργησε πολύ σωστά, ο κ. Τσαβούσογλου προσέθεσε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να λαμβάνουν τα αντίστοιχα μέτρα οι Βρετανικές αρχές πριν την αναχώρηση των εν λόγω ατόμων από τη Βρετανία. Δηλαδή δε χρειάζεται να έρχονται στην Τουρκία. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία. Αλλά εάν λαμβάνονται και επιπρόσθετα μέτρα και στη χώρα τους, μπορούν τα άτομα αυτά να ‘ανακόπτονται’ πριν την αναχώρησή τους. Εάν δεν μπορούν να τους ‘ανακόψουν’, ας μας ενημερώνουν εγκαίρως. Γνωρίζετε ότι βρίσκεται στην επικαιρότητα η περίπτωση των 3 κοριτσιών που ταξίδεψαν από τη Βρετανία. Εμείς ενημερωθήκαμε αφού έφυγαν από τη Βρετανία. Και πάλι κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας».

»Απελάσαμε 1.100 ξένους μαχητές»

Σε μια προσπάθεια δε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την γενική αίσθηση ότι οι φιλο-τζιχαντιστές περνούν εύκολα από τα σύνορά της, και πάνε στην ISIS/ISIL  κ. Τσαβούσογλου δήλωσε – κατά την επίσκεψή του στην 49η Διεθνή Τουριστική Έκθεση στο Βερολίνο – ότι η Τουρκία κάθε μέρα αυξάνει περαιτέρω τα μέτρα είτε στις συνοριακές περιοχές είτε στα αεροδρόμια, στους σταθμούς τρένων και λεωφορείων. «Είδαμε ότι τα μέτρα αυτά ήταν ιδιαίτερα ‘ωφέλιμα’. Μέχρι και σήμερα απελάσαμε 1.100 ξένους μαχητές. Για περισσότερους από τους μισούς εξ αυτών δεν μας είχε δοθεί πληροφόρηση. Χάρη στις δυνάμεις ασφαλείας μας και στις επιτυχείς εργασίες των Διεύθυνσης Πληροφοριών αυτοί συνελήφθησαν και απελάθηκαν. Και βέβαια όταν τους απελαύνουμε ενημερώνουμε τις αντίστοιχες χώρες».

Χιλιάδες ξένοι από περισσότερες από 80 χώρες έχουν ενταχθεί στις τάξεις της ISIS και άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων στη Συρία και το Ιράν, πολλοί περνώντας μέσω Τουρκίας στα εδάφη που ελέγχονται από τους ακραίους τζιχαντιστές.