To παρκο Γκεζί άνοιξε για να …ξανακλείσει!

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Οι τουρκικές αρχές άνοιξαν το πάρκο Γκεζί το οποίο ήταν κλειστί από τις 15 Ιουνίου έκαναν ολόκληρη τελετή και μετά από τρεις ώρες… αποφάσισαν να το κλείσουν και πάλι!
Στο πάρκο το βράδυ της Δευτέρας βρίσκονταν πάλι μόνο αστυνομικοί και τοποθετήθηκαν μπάρες για να εμποδίσουν τη διέλευση πεζών. Η νομαρχία φοβάται πως θα συγκεντρωθούν διαδηλωτές και γι’ αυτό πήρε την απόφαση του κλεισίματος του πάρκου για άλλη μια φορά.
Το πάρκο παρέμενε κλειστό εδώ και 22 ημέρες όπου η τουρκική αστυνομία είχε εισβάλλει με βίαιο τρόπο και είχε διώξει τους διαδηλωτές. Από την ημερομηνία αυτή είχε ξεκινήσει η ανάπλαση του από τα συνεργεία του δήμου της Κωνσταντινούπολης.
Ο ξεριζωμός των δέντρων στο συγκεκριμένο πάρκο από τις μπουλντόζες του δήμου για να χτιστεί ομοίωμα Οθωμανικού στρατώνα το οποίο θα λειτουργούσε ως εμπορικό κέντρο, είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις του κόσμου και τις διαδηλώσεις . Είχε ακολουθήσει η βίαια παρέμβαση της αστυνομίας με αποτέλεσμα να εξαπλωθούν τα επεισόδια και οι αντιδράσεις να μεταμορφωθούν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν όλη την Τουρκία. Ο Ερντογάν για πολλές εβδομάδες επέμενε πως το συγκεκριμένο κτίριο θα χτιστεί στο πάρκο.
Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής οι τουρκικές αρχές απαγόρευαν την προσέλευση του κόσμου στο πάρκο Γκεζί με τον φόβο διαδηλώσεων και είχαν ξεκινήσει έργα ανάπλασης του πάρκου. Ανακοινώθηκε πως το πάρκο ανοίγει τη Δευτέρα, έτσι έγινε αλλά τελικά αυτό ίσχυε μόλις για τρεις ώρες.