Το PKK σε επαφές με τις ΗΠΑ για τις συγκρούσεις με την Τουρκία

Το PKK βρίσκεται σε έμμεσες, μυστικές επαφές με τις ΗΠΑ προκειμένου να μεσολαβήσουν για να τερματιστούν οι συγκρούσεις με την Τουρκία.Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στην βρετανική  Telegraph ο εκ των κορυφαίων ηγετικών στελεχών του PKK, Cemil Bayik- συνέντευξη που αναδημοσιεύει και η τουρκική Radikal.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το PKK βρίσκεται σε επαφές με τις ΗΠΑ μέσω ‘έμμεσων δικτύων’’ λόγω του ότι η οργάνωση είναι χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική. Φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να να ανταλλάσσονται μηνύματα κι επιστολές, να γίνονται συσκέψεις και το PKK να βλέπει θερμά την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Bayik δήλωσε: «Επαναλαμβάνω την έκκληση μου για την ανάγκη να διαμεσολαβήσουν οι ΗΠΑ μεταξύ ημών και της Τουρκίας. Εάν μας δώσουν μια εγγύηση, εμείς θα αναλάβουμε το ρόλο που μας αντιστοιχεί. Όμως, εάν δεν δοθεί κάποια εγγύηση  δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα μονομερώς».

Ο Cemil Bayik, που είναι μέλος της τριμελούς προσωρινής ηγεσίας του Συμβουλίου του PKK και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης-  επισημαίνει στην Telegraph ότι θα αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός με την Τουρκία στο πλαίσιο των εγγυήσεων των ΗΠΑ. Ενώ επισημαίνει επίσης ότι αυτό συμφέρει και την Ουάσιγκτον:«Αν η Αμερική εξακολουθεί να υποστηρίζει τις πολιτικές της Τουρκίας είναι δυνατόν να χάσει τους Κούρδους», είπε. «Αν η Αμερική χάνει τους Κούρδους, θα είναι δύσκολο να νικήσει ISIL»
Η συνέντευξη δόθηκε σε μια απομακρυσμένη βουνοπλαγιά στο Ιράκ στην οποία ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος της  » Telegraph» οδηγήθηκε ξεχωριστά από τον ηγέτη του ΡΚΚ, ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ  είναι σε πλεονεκτική θέση  για να παρέμβει για να αποτρέψει τη βία.Ο κ Bayik κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,ότι  εκ προθέσεως οδήγησε στην κατάρρευση της ανακωχής που ίσχυε εδώ και δυο χρόνια, για εκλογικούς λόγους.»Ο Ερντογάν βαθαίνει την παρούσα κρίση στην Τουρκία και ταυτόχρονα την εμβάθυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή», είπε. 
(Η συνέντευξη δόθηκε στον Richard Spencer και η  φωτογραφία ειναι του  Holly Pickett για την The Telegraph).