ΒΙΝΤΕΟ: Το πρώτο τουρκικό τυφέκιο πεζικού

 Επιμέλεια :  Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Το πρώτο (τουρκικό) τυφέκιο πεζικού SAR 223 κατασκεύασαν  η βιομηχανία όπλων Σαρσιλμάζ, μαζί με το Τουρκικό Συμβούλιο Επιστήμης και Τεχνολογίας ( Tubitak), το  Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής (ODTU) και το Πανεπιστήμιο Κοτζάελι . 
Στα σχέδια της εταιρείας βρίσκονται οι εξαγωγές ύψους 30 εκατ. δολαρίων για το πρώτο έτος, 50 εκατ. δολαρίων για το δεύτερο και 100 εκατ. για  το τρίτο έτος και φιλοδοξία να αντικαταστήσουν στην αγορά τα ….Καλάσνικοφ.

Ο ιδιοκτήτης και εκτελεστικός Πρόεδρος  της εταιρείας Sarsilmaz κ. Λ.Αλίς δήλωσε ότι: «για την εν λόγω παραγωγή θα πραγματοποιηθεί επένδυση ύψους 55 εκατ. δολαρίων».
 
Μαζί με τα τυφέκια πεζικού SAR 223, κατασκευάστηκε και το αυτόματο περίστροφο ΤΕ 54 για τα οποία ο κ. Αλίς τόνισε ότι: «τα όπλα αυτά είναι όπλα νέας γενιάς και τα πιο σύγχρονα τυφέκια πεζικού. Αυτή την στιγμή παράγουμε 2000 τεμάχια μηνιαίως. Βρισκόμαστε στη φάση υπογραφής συμφωνίας με τις ένοπλες δυνάμεις (της Τουρκίας)  και σύντομα θα αρχίσει η εξαγωγή».

 Το SAR 223 περιέχει πέντε πατέντες το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι ο μηχανισμός σκανδάλης, λέει  ο .Αλίς . »Το σύστημα ενεργοποίησης είναι το πιο σημαντικό μέρος του όπλου. Δουλέψαμε σκληρά για την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Ιδρύσαμε πρώτα  κέντρο βαλλιστικών δοκιμών όπλων στην  Τουρκία. Επίσης, εργαζόμαστε την ανάπτυξη σχεδίων για ένα  όπλο  ελεύθερου σκοπευτή και ένα πολυβόλο στο εγγύς μέλλον.Ο κ Αλ΄ς φιλοδοξεί  το όπλο του μακροπρόθεσμα να πάρει τη θεση του   Καλάσνικοφ .Ο κ. Αλίς αποκάλυψε επίσης ότι  Βιομηχανία Όπλων Sarsilmaz έχει υπογράψει μια συμφωνία με τις στρατιωτικές υπηρεσίες  μιας  χώρας για την πώληση του SAR 223 και δήλωσε ότι σύντομα θα αρχίσουν την εξαγωγή της τεχνολογίας αυτής στην εν λόγω χώρα, το όνομα της οποίας  είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να το αποκαλύψει.

18 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις
Το συνολικό κόστος για το SAR 223 κατά το στάδιο της κατασκευής έχει φτάσει σε 18 εκατομμύρια λίρες, δήλωσε ο κ. Αλής, ο οποίος πρόσθεσε  ότι η συνολική επένδυση θα έρθει σε 27 εκατομμύρια λίρες.  »Τα σχέδιά μας είναι πολύ πιο ανώτερα από εκείνους που ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αγορά. Έχουμε παράγει τη νεότερη γενιά και το πιο προηγμένο τεχνολογικά τυφέκιο πεζικού που υπάρχει  στον κόσμο».

Αναφέροντας ότι σήμερα εξάγουν σε 72 διαφορετικές χώρες,   o κ. Alis δήλωσε: «Ξεκινήσαμε με  δυνατότητα  κατασκευής 2.000 όπλων σε ένα μήνα και θα είμαστε σύντομα αυξήσει αυτόν τον αριθμό.Ο κ Αλίς μιλώντας στην Σαμπάχ ε’ιπε ότι το SAR 223  παρέχει τη δυνατότητα της χρησιμοποίησης μια σειρά από αξεσουάρ, όπως λέιζερ εργαλεία νυχτερινής όρασης  κλπ διατηρώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να λειτουργεί υποβρύχια. Επιπλέον, ως το τυφέκιο πεζικού  μπορεί να είναι εφοδιασμένο με μια ποικιλία από αξεσουάρ μάχης συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών χειροβομβίδων.