Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας απειλεί τις ΗΠΑ για τους S-400

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας απειλεί τις ΗΠΑ στην πρώτη συνεδρίαση του μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου και την εφαρμογή του Προεδρικού συστήματος.

«H χρήση από την Αμερική μιας απειλητικής γλώσσας κατά της Τουρκίας είναι απαράδεκτη και ασέβεια, λόγω των δεσμών μεταξύ των δύο συμμάχων» , ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

Το Συμβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε για πρώτη φορά με το νέο προεδρικό σύστημα, δήλωσε ότι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τα σχέδια αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, δηλαδή η σύνδεση αυτών των συμφωνιών με συνθήκες που παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Επανέλαβε επίσης την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να καταπολεμήσει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ιδίως εναντίον του ΡΚΚ, του Ντάσε και του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Καταπολέμησης της Γκλενίς (FETO).

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν εξελιχθεί σε κρίση πολλών διαστάσεων κατά τη δίκη του τρομοκρατούμενου πάστορα Andrew Brunson, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση επί 21 μήνες έως ότου μεταφέρθηκε σε κατ ‘οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα.