Το τερμάτισε η δικαιοσύνη της Τουρκίας για την ποινή στον φυλακισμένο Ντεμιρτάς

Το τερμάτισε η δικαιοσύνη της Τουρκίας με την ποινή στον φυλακισμένο ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχαττίν Ντεμιρτάς αλλά και στον βουλευτή του HDP, Σουρέγια Οντέρ. 

Τα σκεπτικά των αποφάσεων για τις ποινές σε βάρος των δυο πολιτικών είναι τουλάχιστον κωμικά έως και ανύπαρκτα όπως τα χαρακτηρίζουν τα φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης. 

Στον πρώην αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος HDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς, όπως και στον πρώην βουλευτή Σιρρί Σουρεγιά Οντέρ, κρ΄για το αδίκημα της ¨διενέργειας προπαγάνδας παράνομης οργάνωσης¨. Τα δικαστήρια που τιμώρησαν τον μεν Ντεμιρτάς σε 4 έτη και 8 μήνες και τον Οντέρ σε 3,5 έτη, στο σκεπτικό τους δεν παρέθεσαν καμία λεπτομέρεια

Για τον Ντεμιρτάς ως αιτία για την ποινή του αναφέρεται και το ότι μνημόνευσε τις τρεις επαναστάτριες Κούρδισες που δολοφονήθηκαν στο Παρίσι. Στην απόφαση  επίσης αναφέρεται:  »Τα λόγια που είπε στην γιορτή του Νεβρόζ ήταν βαριά» και ακολούθως σχολιάζει πως η φράση «Φυλάξατε ποτέ μεταμεσονύκτια σκοπιά σε πύργο; Καλώ αυτούς που δηλώνουν πως θα ισοπεδώσουμε το Κάντιλ, να πάρουν G-3 στον ώμο τους και να φυλάξουν μια νύχτα σκοπιά στο Γκαμπάρ. Να δούμε ισοπεδώνεται έτι το Κάντιλ ή όχι;», συνιστά «υποστήριξη του ένοπλου αγώνα».

Ο χαιρετισμός στο «απόσπασμα»

Το δικαστήριο για τον Οντέρ, υποστήριξε πως ¨η φράση του κατηγορουμένου κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για το Νεβρόζ όταν είπε πως «Σας έφερα τα χαιρετίσματα του Κούρδου Λαϊκού Ηγέτη Κυρίου Αμπντουλλάχ Οτζαλάν…Σήμερα στο Κουρδιστάν αισθανόμαστε περήφανοι με τα περήφανα τέκνα εκείνου¨, εξέφρασε θαυμασμό για δράσεις που εμπεριέχουν βία.

Ο Ντεμιρτάς στο λογαριασμό του το τουίττερ, έγραψε πως ¨Το δικαστήριο ποτέ δεν υπήρξε δίκαιο και δεν πήρε αποφάσεις σύμφωνα με το οικουμενικό δίκαιο. Αλλά ποτέ μια δικαστική απόφαση δεν υπήρξε τόσο παράνομη και εκδικητική.