Το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο ATAK στο Μπουρζέ

Το τουρκικής κατασκευής επιθετικό ελικόπτερο T-129 Atak το οποίο κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της »Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας» (TAI) στην Άγκυρα θα παρουσιασθεί  για άλλη μια φορά στο πλαίσιο της Αεροπορικής Έκθεσης  στο Παρίσι (Paris Air Show).

Η »Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία» θα προβάλει επίσης στην έκθεση στο Παρίσι  το στρατηγικό Μη Επανδρωμένο Εναέριο Όχημα »Anka» το οποίο κατασκεύασε με εγχώριες δυνατότητες.

Το ελικόπτερο T-129 Atak και το UAV »Anka» κατασκευάστηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, αλλά υπάρχει και η φιλοδοξία της εξαγωγής…

 Και η σχετική προπαγάνδα…

Στο πολλαπλών αποστολών ελικόπτερο T-129 Atak  το λογισμικό και ηλεκτρο-οπτικά συστήματα είναι εγχώριας κατασκευής, με ικανότητα πτήσης σε ακραίες συνθήκες, όπως μεγάλο υψόμετρο και ζεστός καιρός με βαρύ οπλισμό, κατα δε την τουρκική κρατική τηλεόραση – που είναι ο …εθνικός προπαγανδιστής- θεωρείται » το πιο αποτελεσματικό επιθετικό ελικόπτερο στον κόσμο». Δεν ανέφέρε όμως ότι έγινε με ιταλικά σχέδια υπάρχοντος ελικοπτέρου….  Συγκεκριμένα παρόλο που υπάρχουν εγχώριες τροποποιήσεις το σκάφος βασίζεται στο επιτυχημένο ιταλικο AgustaWestland AW129 »Mangusta» που εξυπηρετεί  τον ιταλικό στρατό. Οι κινητήρες  παράγονται σε τοπικό επίπεδο βάσει αδείας. Το τελικό προϊόν θα προσφέρεται επίσης για την εξαγωγή,με την  Σαουδική Αραβία να είναι ένας πιθανός μελλοντικός πελάτης του T-129. Η παραγωγή του έχει καθυστερήσει μερικά χρόνια…

Για το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Anka αναφερει ότι εκτελείαποστολές όπως η εξασφάλιση κινούμενης εικόνας πραγματικού χρόνου και πτήσεις για επιτήρηση και αναγνώριση σε κάθε καιρική συνθήκη και νυχτα-μέρα.»Ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα με τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να κατασκευάζεται από πολύ λίγες χώρες στον κόσμο» καταλήγει η αναφορά της ουρκικής τηλεόρασης….