Το τουρκικό Ναυτικό ζητεί να ναυπηγήσει 6 κορβέτες

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας για να αναλάβει τη ναυπήγηση των 6 κορβετών.

Το έργο στις αρχές του έτους το είχε αναλάβει ο όμιλος Κοτς και τα πλοία να ναυπηγούνταν στα ναυπηγεία του ομίλου. Όμως με πολιτική απόφαση και με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων το έργο ναυπήγησης κόστους 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman το τουρκικό Ναυτικό το οποίο διαθέτει δικά του ναυπηγεία ζητεί να ναυπηγήσει το ίδιο τις κορβέτες αυτές.
Ηδη οι πρώτες δυο κορβέτες του σχεδίου MilGem, Ηeybeliada και Büyükada ναυπηγήθηκαν σε ναυπηγεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων .
Ομω σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική κυβέρνηση προσανατολίζεται να παραχωρήσει το έργο ναυπήγησης σε ιδιωτικά ναυπηγεία και πάλι με στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας.

Γιατί ακυρώθηκε η ναυπήγηση από τον όμιλο Κοτς

Το πρόγραμμα είχε παραχωρηθεί σε ιδιωτικά ναυπηγεία του ομίλου Κοτς με απ’ευθείας ανάθεση και η κυβέρνηση, λόγω πολιτικών εξελίξεων, ακυρώνει τον διαγωνισμό.
Τον διαγωνισμό ναυπήγησης 6 κορβετών κόστους 1.5 δισεκατομμυρίων Ευρώ, είχε κερδίσει ο όμιλος Κοç. Σύμφωνα όμως με τον τουρκικό Τύπο, οι ανταγωνίστριες εταιρείες είχαν καταθέσει ενστάσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού και ζητούσα εξηγήσεις τους λόγους που που είχαν προσκληθεί μόνο δυο εταιρείες και δεν έγινε ένας ανοιχτός διαγωνισμός.

Οι εμπειρογνώμονες του γραφείου του πρωθυπουργού έχουν καταθέσει ερώτημα στη γενική γραμματεία εξοπλισμών και ζητήθηκαν εξηγήσεις. Η εφημερίδα Habertürk είχε αποκαλύψει πως οι εμπειρογνώμονες έχουν έτοιμη την έκθεση τους και ανέφεραν πως δεν εχουν τηρηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για ένα τόσο κρίσιμο πρόγραμμα.
Ο επανέλεγχος αυτός πιθανότατα έχει σχέση με τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Τουρκία με το πάρκο Γκεζί. Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης είχαν κατηγορήσει τον όμιλο Κοτς και τον ιδοκτήτη του ομίλου Μουσταφά Κοç καθώς στο ξενοδοχείο Divan που ανήκει στον όμιλο φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να σωθούν από τα δακρυγόνα της αστυνομίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε θεωρήσει πως ο όμιλος βοηθούσε τους διαδηλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εθνικά» τουρκικά όπλα.