Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει το μαύρο άσπρο και θέτει εξοργιστικούς «όρους» στην Ελλάδα

«Σεμινάριο» διαστροφής της αλήθειας αποτελεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να τοποθετηθεί επί της κοινής δήλωσης του Med7.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρουσιάζει την Ελλάδα ότι δήθεν εγείρει μαξιμαλιστικές θέσεις και ισχυρισμούς που αντιτίθενται στο Διεθνές Δίκαιο!

Όμως το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών προχωρά σε ακόμη ένα εξοργιστικό βήμα, θέτοντας «όρους» για την αποκλιμάκωση της έντασης που η ίδια προκάλεσε.

Ποιοι είναι αυτοί οι όροι; Κατά την Τουρκία η Ελλάδα πρέπει

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών δεν κρύβει διόλου την έντονη ενόχληση της Άγκυρας για την Σύνοδο της Κορσικής χαρακτηρίζοντας την κοινή δήλωση «προκατειλημμένη, αποσπασμένη από την πραγματικότητα, που στερείται νομικής βάσης».

Ολόκληρη η εξοργιστική και ολίγον «οργουελική» ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών:

«Η κοινή δήλωση σχετικά με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου στην οποία έγινε δεκτή στο τέλος της έκτης συνόδου κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρώπης των μελών της ΕΕ (Med7) που πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι προκατειλημμένη, αποσπασμένη από την πραγματικότητα και στερείται νομικής βάσης.

Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τους ισχυρισμούς της κατά του διεθνούς δικαίου και της μαξιμαλιστικές θέσεις της στο θέμα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Προκειμένου να μειωθεί η ένταση, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το ερευνητικό μας πλοίο Oruç Reis, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου και να θέσει τέρμα στην αυξανόμενη πίεση στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης.

Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή της ανατολικής Μεσογείου και είναι υποψήφια χώρα στην Ε.Ε.

Προκειμένου να υπάρχει διάλογος και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο ,πρώτα η Ελλάδα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις, οι Ελληνοκύπριοι να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής εσόδων για έρευνα και εκμετάλλευση πόρων υδρογονανθράκων, να μην εμπλέκουν την ΕΕ για τα δικά τους συμφέροντα. H ΕΕ και άλλες χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση πρέπει να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη στάση τους που ακολουθούν τυφλά με το πρόσχημα της αλληλεγγύης, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ. Όταν η αλληλεγγύη είναι σωστή, γίνεται με το σωστό . Δεν υπάρχει αλληλεγγύη με το άδικο».