OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τον χαβά της η Τουρκία: Νέες επιθέσεις κατά των Κούρδων εντός του Ιράκ

16/12/2018 - 10:23
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

 Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας έπληξαν θέσεις της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης PKK στο βόρειο Ιράκ το Σάββατο, ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο, καθώς η Άγκυρα μοιάζει αποφασισμένη να συνεχίσει να αψηφά τις διαμαρτυρίες της Βαγδάτης, η οποία καταγγέλλει πως οι επανειλημμένες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές παραβιάζουν την ιρακινή εθνική κυριαρχία και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων.

Οι ιρακινές αρχές κάλεσαν τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βαγδάτη την Παρασκευή και του επέδωσαν διαμαρτυρία μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της σκότωσαν 8 μαχητές της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα όμως διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει να επιτίθεται στο PKK στο Ιράκ, εφόσον οι μαχητές του βρίσκουν καταφύγιο στο έδαφος αυτής της χώρας.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν μέσω Twitter ότι διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ τη 14η και τη 15η Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες. Δεν έγινε αμέσως σαφές αν αυτός ο απολογισμός θα πρέπει να προστεθεί σε εκείνον που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Η Άγκυρα εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον βάσεων του PKK στο Ιράκ. Διατείνεται ότι ο αντάρτες χρησιμοποιούν τις ορεινές παραμεθόριες περιοχές ως βάση για να συνεχίζουν τη δράση τους στην Τουρκία. Οι αυτονομιστές κούρδοι μαχητές πήραν τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους τη δεκαετία του 1980.

Σε ομιλία του το Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι οι επιδρομές εναντίον των μελών του PKK στην περιοχή Σίντζαρ του βόρειου Ιράκ «μετέτρεψαν αυτές τις περιοχές στους τάφους τους».

«Θα τους θάψουμε στα ορύγματα που σκάβουν», συνέχισε ο τούρκος πρόεδρος στον ίδιο τόνο, απευθυνόμενος σε οπαδούς του στην πόλη Ντενιζλί της νοτιοδυτικής Τουρκίας.

Ο Ερντογάν απείλησε νωρίτερα φέτος να διατάξει χερσαία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, απείλησε επίσης ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει μια επιχείρηση εναντίον κούρδων μαχητών στη γειτονική Συρία.

«Οι δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας έχουν γίνει πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Αξόι.

Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις «θα συνεχιστούν για όσο τρομοκρατικές οργανώσεις φωλεύουν στο ιρακινό έδαφος και για όσο το απαιτούν οι ανάγκες της Τουρκίας ως προς την προάσπιση της εθνικής της ασφάλειας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στη Συρία, η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποτελεί τη βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), της κουρδοαραβικής συμμαχίας που αποτελεί αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ, σε στενή συνεργασία με τον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον. Αλλά για την Άγκυρα, η πολιτοφυλακή αυτή δεν αποτελεί παρά τον συριακό βραχίονα του PKK.

Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οργάνωση διεξάγει ανταρτοπόλεμο εδώ και τρεις δεκαετίες στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο. Στον πόλεμο αυτό έχουν χαθεί τουλάχιστον 40.000 ανθρώπινες ζωές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΠΙΘΕΣΕΙΣΙΡΑΚΚΟΥΡΔΟΙΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία με τορπίλες AKYA, πυραύλους ATMACA και USV καμικάζι στον «Θαλασσόλυκο» [vids]

15/06/2026 - 14:21
Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Επιθέσεων συνέχεια του Ερντογάν στον Νετανιάχου: «Ακολουθεί τα βήματα του Χίτλερ, θα έχει το τέλος άλλων τυράννων»

11/06/2026 - 16:54
Τουρκία - Κύπρος - Γαλλία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Προκλητική και αντίθετη στο διεθνές δίκαιο η συμφωνία Γαλλίας – Κύπρου

11/06/2026 - 12:37

Διαβάστε Επίσης

CAPINT: Η KNDS παρουσίασε νέο άρμα μάχης ως «ενδιάμεση λύση» μέχρι να έρθει το γαλλογερμανικό τανκ νέας γενιάς MGCS [pics, vid]

Η επιστροφή των «κυνηγών» υποβρυχίων P-3 Orion: Τι αλλάζει στον ναυτικό πόλεμο – «Αγκάθι» τα πληρώματα και η τεχνική υποστήριξη

Καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Σαν σήμερα: Το 1998 τέσσερα F-16 και δύο C-130 της ελληνικής ΠΑ προσγειώνονται για πρώτη φορά στην Πάφο

Η SAFRAN και η THEON ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ταχύτερη ανάπτυξη ηλεκτρο-οπτικών λύσεων για drones

Επιμένει ο Νετανιάχου: To Ισραήλ θα παραμείνει στον Λίβανο όσο χρειαστεί

Και η Renault μπαίνει στην αμυντική βιομηχανία: Συνεργασία με την Thales για την ανάπτυξη στρατιωτικών οχημάτων

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από Πανεπιστήμιο MIT με έμφαση στα θαλάσσια drones [vid, pics]

Top News

Δημοσκόπηση Alco: Στις 9,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ και Τσίπρα – Τρίτο το ΠΑΣΟΚ και τέταρτη η Καρυστιανού

Ιωάννα Τούνη: Η βόλτα με τον μικρό Πάρη στην Θεσσαλονίκη και η σχολική γιορτή

Μαριαλένα Ρουμελιώτη: Η ανάρτηση από την πρώτη βόλτα με τον νεογέννητο γιο της

Η Σμαράγδα Καρύδη ομολογεί ότι βρήκε τον επίγειο παράδεισό της στη Μύκονο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert