Η τουρκάλα βουλευτής με τους περισσότερους followers στο twitter

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Η Τουρκάλα βουλευτής κ. Εμινέ Ουλκέρ Τάρχαν, η οποία πρόσφατα παραιτήθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  και ίδρυσε νέο  - το «Κόμμα Ανατολής»- είναι η βουλευτίνα της γείτονος  που έχει του περισσότερους ακόλουθους στο  twitter!

Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας του Τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, η οποία διενεργήθηκε με αντικείμενο τα μηνύματα που ανάρτησαν στο twitter οι βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κατά το μήνα Νοέμβριο. 

Δίνουν μεγαλύτερη σημασία οι γυναίκες 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι από τους 550 βουλευτές της τουρκικής Βουλής, λογαριασμό στο twitter έχουν οι 470 βουλευτές. Από αυτούς, οι 401 είναι άντρες και οι 69 γυναίκες. Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα Sozcu, σε σχέση με τους άντρες οι γυναίκες βουλευτές δείχνουν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη χρήση του twitter! 

Μάλιστα η πρώην βουλευτής του CHP και νυν Αρχηγός του »Anadolu Partisi» κ. Εμινέ Ουλκέρ Τάρχαν, είναι πρώτη στην κατάταξη από πλευράς ακολούθων με 1.039.874 μεταξύ των γυναικών βουλευτών.

1ος ο Κιλιτσντάρογλου, 2ος ο Νταβούτογλου

Όσον αφορά την γενική κατάταξη των βουλευτών ατομικά, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής :
Ο βουλευτής με τους περισσότερους ακόλουθους αναδεικνύεται ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  (CHP) κ. Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο ακολουθούν 2.405.028 άτομα.   
Δεύτερος έρχεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, με 2.103.191 ακολούθους.
Ο Αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος MHP, κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχοντας συγκεντρώσει 1.277.667 ακολούθους, κατατάσσεται στην 6η θέση, με την ιδιότητα του Αρχηγού κόμματος και στην 3η θέση, ως βουλευτής.
Η κατάταξη αυτή δείχνει ότι η πρωτιά του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης  (CHP) κ. Κιλιτσντάρογλου,είναι πολύ μεγαλύτερη αν ληφθούν υπόψιν τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές. 

Έτσι εξηγείται και το …κυνήγι στο twitter από τον κ Ερντογάν…

Τα κόμματα
Όσον αναφορά τους βουλευτές ανά κόμμα, τα αποτελέσματα έχουν οι εξής :
-Από τους 312 βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ, ενεργοί χρήστες θεωρούνται 263 βουλευτές, οι οποίοι αθροιστικά φαίνεται να διαθέτουν τους περισσότερους ακόλουθους – συγκεκριμένα, διαθέτουν συνολικά 16.671.000 ακολούθους.
-Το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (CHP), εκπροσωπούμενο από 128 βουλευτές, διαθέτει 123 βουλευτές που θεωρούνται ενεργοί χρήστες του twitter, οι οποίοι συγκεντρώνουν συνολικά 9.220.000 ακολούθους.
-Το ΜΗΡ διαθέτει 52 βουλευτές στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, εκ των οποίων ενεργοί χρήστες του twitter θεωρούνται οι 45 και συγκεντρώνουν 3.334.000 ακολούθους.
-Το κουρδικό κόμμα HDP, το οποίο εκπροσωπείται από 27 βουλευτές, έχει 23 βουλευτές, ενεργούς χρήστες του twitter, οι οποίοι ακολουθούνται από 1.909.000 άτομα.
Η κατανομή αυτή με απόλυτους αριθμούς ακολούθων – δεν λαμβάνει δηλαδή υπόψιν τα ποσοστά κάθε κόμματος.