Σε πογκρόμ συλλήψεων και προφυλακίσεων προχώρησαν οι αρχές στην Τουρκία, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση της Εισαγγελίας της Άγκυρας, ήδη έχουν προφυλακιστεί στην Τουρκία 178 άτομα.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι η «τρομοκρατία».
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο σειράς επιχειρήσεων που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της Συνόδου της 7ης και 8ης Ιουλίου, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν 32 ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.
Turkey arrests surge ahead of NATO summit
— ARY NEWS (@ARYNEWSOFFICIAL) June 27, 2026
Read More: https://t.co/OJ5UysmASd#ARYNews
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Anadolu, από τα συνολικά 225 άτομα που είχαν τεθεί υπό κράτηση, 178 έχουν πλέον συλληφθεί επίσημα, ενώ 34 αφέθηκαν ελεύθερα υπό περιοριστικούς όρους.
Η μη κυβερνητική οργάνωση MLSA (Media and Law Studies Association) ανέφερε ότι μεταξύ των συλληφθέντων στην Τουρκία περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, δικηγόροι, συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και άλλα μέλη της κοινωνίας των πολιτών.
#SONDAKİKA | NATO zirvesi öncesindeki operasyonlarda tutuklananların sayısı 178'e ulaştı. pic.twitter.com/YDRjetI9aY
— 🎙️Muhabir (@Muhabir_Haberr) June 27, 2026
Μεταξύ των προσώπων που έχουν προφυλακιστεί βρίσκονται ο Γιλντίζ Ταρ, αρχισυντάκτης του LGBT+ περιοδικού Kaos GL, η Εμέλ Μεμίς, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, καθώς και ο Νεβζάτ Οζέρ, μέλος του ιδρύματος Tema.




