Η Τουρκία θα εκπαιδεύσει 2000 αντάρτες του »Ελεύθερου Συριακού Στρατού»

Μπορεί να μην προχώρησε πολύ η αμερικανοτουρκική συνεργασία για την μάχη κατά της ακραίας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης ISIL λόγω των όρων που βάζει η Άγκυρα, ωστόσο σε ένα σημείο η Τουρκία πέτυχε αυτό που ήθελε: Στο πρόγραμμα ‘’εκπαίδευσε και εξόπλισε’’ για τον λεγόμενο »Ελεύθερο Συριακό Στρατό» ( αντάρτες κατά του Ασαντ και τώρα και κατά ISIL),…φόρτωσε στους Αμερικανούς το …»εξόπλισε» (που έχει τα έξοδα) και κράτησε το »εκπαίδευσε» ώστε να έχει την …επιρροή στα πρόσωπα!

Το πρόγραμμα όπως έχουμε ξαναγράψει αφορά 2.000 Σύρους αντιπολιτευόμενους και θα εκπαιδευτούν στο Κιρσεχίρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα εκπαιδεύσουν περίπου 2.000 Σύρους αντάρτες, που θεωρούνται μετριοπαθείς, σε μια βάση στην πόλη Κιρσεχίρ, στην κεντρική Τουρκία, στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, οι 2.000 Σύροι αντάρτες ανήκουν σε μια ομάδα συνολικά 5.000 μαχητών οι οποίοι εκπαιδεύονται ή θα εκπαιδευθούν σε διάφορες χώρες για να λάβουν μέρος στις μάχες εναντίον των ισλαμιστών.

Σύμφωνα με πηγές του Τουρκικού ΥΠΕΞ συνεχίζονται οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τη χρησιμοποίηση άλλων βάσεων ( Ιντσιρλίκ κ.α.).

Η Τουρκία συμφώνησε καταρχήν να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει Σύρους αντάρτες στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ο οποίος διεξάγει κυρίως αεροπορικά πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών που έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ.

Η ανακοίνωση αυτή σημειώθηκε μετά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε τόσο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κεντρικό θέμα στις συνομιλίες ήταν η δράση εναντίον του ΙΚ.

Επιμέλεια: OnAlert
Φωτογραφία (αρχείου): Reuters/Asmaa Waguih