Η Άγκυρα «ζορίζεται» με το Κουρδικό

Eπιπρόσθετα μέτρα κατά των οργανώσεων των Κούρδων ανταρτών εξετασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (MGK- ΣΕΑ) της Τουρκίας που  συνεδρίασε χθες υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Abdullah Gül στο Μέγαρο Çankaya.

Από τις διατυπώσεις του ανακοινωθέντος που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της τελευταίας φετινής συνεδρίασης του Συμβουλίου που διήρκεσε περίπου 4 ώρες προκύπτει ότι το πρόβλημα για την Τουρκία είναι μεγάλο παρά την επισήμανση ότι υπήρξαν παραδόσεις ανταρτών και κατασχέσεις όπλων και εφοδίων.Εξετάστηκε δε και καταγράφτηκε και η πτυχή  και η πτ«Τονίστηκε ότι οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξήχθησαν εντός της περιόδου, οι ομολογίες των τρομοκρατών που παραδόθηκαν καθώς και τα όπλα, τα πολεμοφόδια και τα υλικά που κατασχέθηκαν αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την πρόθεση και τον στόχο της τρομοκρατικής οργάνωσης να πλήξει την ενότητα και την συσπείρωση μας», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του ΣΕΑ. Η συζήτηση περιελάμβανε απολογισμό όλων των συγκρούσεων μέσα στο έτος καθώς και τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση τους. Πέραν αυτών,μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση, έγινε ανταλλαγή απόψεων και κατατέθηκαν προτάσεις σχετικά με τα επιπρόσθετα μέτρα που μπορεί να ληφθούν.

Τα »χημικά»
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ στη συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Επ αυτών αναφέρεται στο ανακοινωθέν το εξής:«Διατυπώθηκε στο πλαίσιο αυτό η ανησυχία για το περιβάλλον σύγκρουσης που εξακολουθεί να υπάρχει στη Συρία και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν με αυξανόμενο ρυθμό οι προσπάθειες που καταβάλλουν η Τουρκία και η διεθνής κοινότητα για μια ειρηνική επίλυση». 

Και κατά την εφημερίδα Σαμπάχ πέραν των άλλων θεμάτων σε αυτό που  εστίασε  ήταν τα θέματα ασφαλείας των συνόρων και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.   Ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα της εγκατάστασης των “Ρatriots”  και τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία. Ακόμα αναφέρεται ότι υπήρξε λεπτομερής αναφορά στο λεγόμενο »χημικό οπλοστάσιο» της Συρίας- ένα από τα προπαγανδιστικά όπλα της Αγκυρας και άλλωνκατα του Ασαντ. Χημικά όπλα  αποθηκευμένα σε βάση κοντά στην πόλη Αλεππο εκτιμάται ότι αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Τουρκία, γραφει η εφημερίδα.

Το Ιρακ
Στη  συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Ιράκ.«Διατυπώθηκε η ανησυχία που προκαλεί η ένταση που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο μεταξύ αντιπολιτευόμενων ομάδων στη χώρα. Συζητήθηκε επίσης η υφιστάμενη και η μελλοντική κατάσταση των διμερών σχέσεων μας με το Ιράκ», αναφέρεται..Σε ρεπορτάζ της Σαμπάχ σήμερα αναφέρεται ότι εξετάστηκαν οι πιθανές  εξελίξεις  στο Ιράκ εάν ο  Πρόεδρος Ταλαμπανί αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή λόγω της υγείας του. Υπάρχουν φόβοι, γράφει, ότι ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μαλίκι, μπορεί να  υποκινήσει εντάσεις με το να αυξήσει τις πιέσεις προς τις ομάδες των Σουνιτών.  Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, αναφέρει τέλος,  συμφώνησαν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια  για να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Ιράκ.