H Toυρκία ακυρώνει τη ναυπήγηση 6 κορβετών

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η Τουρκία ακυρώνει το πρόγραμμα ναυπήγησης 6 κορβετών. Το πρόγραμμα είχε παραχωρηθεί σε ιδιωτικά ναυπηγεία του ομίλου Κοτς με απ’ευθείας ανάθεση και η κυβέρνηση, λόγω πολιτικών εξελίξεων, ακυρώνει τον διαγωνισμό.
Τον διαγωνισμό ναυπήγησης 6 κορβετών κόστους 1.5 δισεκατομμυρίων Ευρώ, είχε κερδίσει ο όμιλος Κοç. Σύμφωνα όμως με τον τουρκικό Τύπο, οι ανταγωνίστριες εταιρείες είχαν καταθέσει ενστάσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού και ζητούσα εξηγήσεις τους λόγους που που είχαν προσκληθεί μόνο δυο εταιρείες και δεν έγινε ένας ανοιχτός διαγωνισμός.

Οι εμπειρογνώμονες του γραφείου του πρωθυπουργού έχουν καταθέσει ερώτημα στη γενική γραμματεία εξοπλισμών και ζητήθηκαν εξηγήσεις. Η εφημερίδα Habertürk αναφέρει πως οι εμπειρογνώμονες έχουν έτοιμη την έκθεση τους και και ζητούν την ακύρωση του καθώς δεν εχουν τηρηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για ένα τόσο κρίσιμο πρόγραμμα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η οριστική απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού όπως γράφει η Sabah.
Ο επανέλεγχος αυτός ενδέχεται να έχει σχέση με τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Τουρκία με το πάρκο Γκεζί. Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης είχαν κατηγορήσει τον όμιλο Κοτς και τον ιδοκτήτη του ομίλου Μουσταφά Κοç καθώς στο ξενοδοχείο Divan που ανήκει στον όμιλο φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να σωθούν από τα δακρυγόνα της αστυνομίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε θεωρήσει πως ο όμιλος βοηθούσε τους διαδηλωτές.
Την προηγούμενη εβδομάδα άνδρες του Σώματος Οικονομικού Εγκλήματος με τη συνοδείο αστυνομικών εισέβαλλαν στο διυλιστήριο TÜPRAŞ το οποίο ανήκει στον ίδιο όμιλο και άρχισαν να ψάχνουν όλα τα στοιχεία στο λογιστήριο αλλά και στις δεξαμενές καυσίμων.
Οι έλεγχοι αυτοί και μια ενδεχόμενη ακύρωση του διαγωνισμού ίσως είναι η οικονομική τιμωρία του ομίλου.

Οι πρώτες δυο κορβέτες του σχεδίου MilGem, Ηeybeliada και Büyükada ναυπηγήθηκαν σε ναυπηγεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων . Οι υπόλοιπες 6 θα ναυπηγηθούν από ιδιωτικά ναυπηγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Εθνικά» τουρκικά όπλα.

Toυρκία: Eνδεχόμενο ακύρωσης διαγωνισμού ναυπήγησης κορβετών