Η Τουρκία «αναζητά» κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με ΗΠΑ στη Συρία

 
Η Τουρκία έχει προτείνει κοινή στρατιωτική επιχείρηση με τους Αμερικανούς (αλλα και άλλους συμμάχους), εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Mevlüt Çavuşoğlu (Μεβλούτ Τσαβούσογλου) σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Hurriyet. Ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η προσφορά των Τούρκων περιλάμβανε μόνο κοινές προσπάθειες για την υποστήριξη μη-κουρδικών δυνάμεων και δεν περιλαμβάνει καμία λεπτομερή πρόταση επιχείρησης.

«Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, αυτοί [οι ΗΠΑ] έχουν τις δικές τους ειδικές δυνάμεις και εμείς έχουμε τις δικές μας ειδικές δυνάμεις» δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 30 Μαΐου.

«Το θέμα που συζητάμε με τους Αμερικανούς είναι το κλείσιμο της περιοχής της Ιεράπολης της Συρίας, το συντομότερο δυνατόν … και το άνοιγμα  δεύτερου μετώπου», είπε, αναφερόμενος σε μια άλλη διαδρομή στα σύνορα που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος για το λαθρεμπόριο τζιχαντιστών απο και πρός τη Συρία. Ανέφερε επίσης ότι άλλοι συμμάχοι του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία, Βρετανία και η Γερμανία θα υποστηρίξουν τις ειδικές δυνάμεις από την Τουρκία και τις ΗΠΑ αργότερα.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν εδω και καιρό σχετικά με το ρόλο του κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στην μάχη κατά του ΙΚ. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της ΕΕ, η Τουρκία θεωρεί ότι το PYD ειναι συνεργάτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Η Τουρκία δεν εχει προτείνει κάποιο σχέδιο

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στην Hürriyet ότι η Τουρκία δεν είχε προσφέρει λεπτομερές σχέδιο που να περιλαμβάνει «μια μεγάλη επιχείρηση με σημαντικές δυνάμεις», σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Τσαβούσογλου.

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει προσφέρει λεπτομερές σχέδιο που να συμβαδίζει με όσα υποστηρίζει ο Τουρκός υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου. Μερικές βασικές ιδέες, ναι – αλλά τίποτα που να περιγράφει ενα σχέδιο που να μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα“, δήλωσε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Οι βασικές ιδέες που εχει προσφέρει η Τουρκία είναι για «από κοινού συνεργασία στην υποστήριξη των τοπικών δυνάμεων, εκτός του YPG,» είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στη Λαϊκές Μονάδες Προστασίας, την ένοπλη πτέρυγα του PYD.

Ο αξιωματούχος δήλωσε στην Hurriyet οτι η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε προτείνει καμία μεγάλη επιχείρηση που να περιλαμβάνει σημαντικές δυνάμεις.

Καμία επιτυχία στην απομάκρυνση του ΙΚ απο τα τουρκικά σύνορα

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η πρόκληση παραμένει αυτη του εντοπισμού των Σύρων στην καταπολέμηση του ΙΚ, που σημαίνει ότι ο ρόλος του PYD θα εξακολουθεί να είναι κρίσιμος, παρά την αρνητική τουρκική στάση.

«Την ίδια στιγμή, γνωρίζουμε τις ανησυχίες της Τουρκίας οσο αφορά την παρουσία του YPG κατά μήκος των συνόρων. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε επενδύσει τόσο πολύ στην εκδίωξη του ΙΚ από την περιοχή, μέσω επιθέσεων από το διάδρομο Marea-Azaz. Αυτές οι προσπάθειες δεν ειχαν όση επιτυχία όσο θα θέλαμε. Έτσι τώρα πρέπει να εξετάσουμε άλλες επιλογές. Όχι από προτίμηση, αλλά από ανάγκη«, είπε ο αξιωματούχος στην τουρκική εφημερίδα.

Επιπλέον σύμφωνα με το δημοσίευμα της Hurriyet o Τσαβούσογλου επέκρινε τις ΗΠΑ για την καθυστέρηση του συστήματος ρουκετών πυροβολικού υψηλής κινητικότητας ( HIMARS – High Mobility Rocket System ) κατά μήκος των συνόρων, τονίζοντας οτι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δυστυχώς, δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους.Το σύστημα θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο, αντί για τον Μαΐο» πρόσθεσε.

Ο Αξιωματούχος των ΗΠΑ παραδέχτηκε οτι υπήρξε καθυστέρηση στην ανάπτυξη του συστήματος, αλλά υπογράμμισε οτι το σύστημα καθυστέρησε λόγω της απειλής του ΙΚ στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Hurriyet