ΤΟΥΡΚΙΑ: «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της επιχείρησης κατά του PKK»

Η Τουρκία ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της “σαρωτικής” επιχείρησης κατά των Κούρδων,στην οποία έδωσαν το όνομα του Αντισυνταγματάρχη Ιlker Çelikcan που είναι ο πιο υψηλόβαθμος νεκρός στις συγκρούσεις με το PKK.

Η επιχείρηση Celican ξκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τους Τούρκους ολοκληρώθηκε στις 5 Νοεμβρίου.

Η επιχείρηση έγινε στην περιοχή απο τα βουνά Buzul και İkiyaka στην πεδιάδα Doski στην Yüksekova και στην περιοχή Hakkari, όπου το ΡΚΚ είχε ανακηρύξει μια «ζώνη ασφαλείας”.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2013, μαχητές του ΡΚΚ δημιούργησαν βάσεις στα βουνά όπου εγκαταστάθηκαν με αντιαεροπορικά όπλα ρωσικής κατασκευής και κατασκεύασαν μια σειρά από καταφύγια.

Κατά τη διάρκεια της 40ης μέρας της επιχείρησης, οι Τούρκοι στρατιώτες πέρασαν απο όλα τα απόκρημνα βουνά και κοιλάδες και κατέστρεψαν κάθε μία από τις θέσεις, καταφύγια και σπηλιές που χρησιμοποιούνται από το ΡΚΚ.

Οι “αντιτρομοκρατικές” όπως τις αποκαλούν οι Τούρκοι επιχειρήσεις έγιναν απο δύο ταξιαρχίες καταδρομών και από άλλα τμήματα ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας. Οι επιχειρήσεις έγιναν σε συνεργασία με μαχητικά αεροσκάφη, μερικές φορές σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όπως στους -15 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα.

119 μαχητές του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε , ενώ αρκετοί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που είχαν τοποθετηθεί στους δρόμους, καθώς και υλικά και χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους, κατασχέθηκαν.

Επιπρόσθετα, πέντε ρωσικά αντιπολεμικά όπλα DShK, 39 βαριά όπλα και 10.000 φυσίγγια κατασχέθηκαν.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ήδη απαντήσει στις νέες επιθέσεις του ΡΚΚ στα νοτιοανατολικά με την έναρξη αεροπορικών επιδρομών στις βάσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ ενώ ο στρατός έχει στείλει χερσαία στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων. Ο στρατός ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 1.000 μαχητές του ΡΚΚ στις επιθέσεις.

ΠΗΓΗ:hurryietdailynews