Τουρκία: Αυτή είναι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που αποφασίστηκε σήμερα

Επιμέλεια : Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ερντογάν και ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις μετά την έγκριση του Προέδρου Γκιουλ.
 Όπως μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα και όπως καταχωρήθηκε στις ιστοσελίδες οι αποφάσεις που ελήφθησαν έχουν ως εξής:

-Ο στρατηγός, Νετζντέτ Οζέλ, παραμένει αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων 

-Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων διορίστηκε ο υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός, Χουλουσί Ακάρ.Ο μέχρι τώρα  Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων, Χαϊρι Κιβρίκογλου αποστρατεύτηκε. Αντικαταστάτης του αναμενόταν να ήταν ο Διοικητής της Στρατοχωροφυλακής, Μπεκίρ Καλιοντζού αλλα τελικά αποστρατεύτηκε καθώς , μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση διατηρούσε επιφυλάξεις για το πρόσωπό του λόγω της εμπλοκής του στο δίκτυο Εργκένεκόν και στο παράνομο δίκτυο Επαναστατικά Αρχηγεία. Αρχικά, υποψήφιος για την θέση του Κιβρίκογλου ήταν ο Διοικητής του Στρατού, Γιαλτσίν Αταμάν, αλλά δεν έγινε αποδεκτός από την κυβέρνηση λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στην ετυμηγορία για το μεταμοντέρνο πραξικόπημα. Τελικά  η θέση  δόθηκε στον Υπαρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλούσι Ακάρ. Να σημειωθεί ότι ο Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων θα μπορέσει μέσα σε δύο χρόνια να γίνει Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. 

-Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων διορίστηκε ο ναύαρχος, Μπουλέντ Μποστάνογλου .Η κατάσταση στο ναυτικό ήταν περίπλοκη. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα εξέταζε το ενδεχόμενο να παρατείνει τη θητεία του ναυάρχου, Εμίν Μουράτ Μπιλγκέλ. Ο ίδιος, ο Μπιλγκέλ δεν επιθυμούσε όμως να παραμείνει στα καθήκοντά του εξαιτίας εκκρεμουσών δικών εναντίων του προσωπικού του. Αρχικά εξεταζόταν  να αντικατασταθεί από τον αντιναύαρχο, Βεϊσελ Κοσελέ. που όμως  δεν είχε καμία πιθανότητα να προαχθεί λόγω του ότι θεωρείται ύποπτος στη δίκη για την στρατιωτική κατασκοπεία. Έτσι  την θέση του Διοικητή του Ναυτικού  καλύφθηκε από τον  αντιναύαρχο Μπουλεντ Μποστανόγλου. 

-Διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων διορίστηκε ο πτέραρχος, Ακίν Οζτούρκ . Ο Διοικητής της Αεροπορίας, Μεχμέτ Ερτέν,  αποστρατεύτηκε.

-Διοικητής της Στρατοχωροφυλακής διορίστηκε ο στρατηγός, Σερβέτ Γιορούκ .Ο  μέχρι τωρα Διοικητής της Στρατοχωροφυλακής στρατηγός, Μπεκίρ Καλγιοντζού, που αναμενόταν να διοριστεί Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων, αποστρατεύτηκε. Η Haberturk είχε αναφέρει  ότι μία αναφορά του Καλιοντζού σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού προκάλεσε δυσφορία στην κυβέρνηση. 

Στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου αναφέρεται ότι 34 στρατηγοί, πτέραρχοι και ναύαρχοι προήχθησαν. Επίσης, 50 στρατιωτικοί στο βαθμό συνταγματαρχών, προήχθησαν σε στρατηγούς, πτεράρχους και ναυάρχους. Η διάρκεια καθηκόντων 33 στρατηγών, πτεράρχων και ναυάρχων παρατάθηκαν για ένα χρόνο.
Να σημειωθεί ότι ο  τουρκικός Τύπος αναφέρθηκε εκτενώς στην 3ήμερη συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, η οποία ξεκίνησε  εν μέσω εντάσεων που αφορούν τη δίκη των υπόπτων για στρατιωτική κατασκοπεία καθώς και των υπόπτων που σχετίζονται με το λεγόμενο μεταμοντέρνο πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου 1997. Και εν πολλοίς το κλίμα αυτό επηρέασε τα αποτελέσματα.