ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ: Οι εφιάλτες Ερντογάν-Νταβούτογλου αρχίζουν τη Δευτέρα

Η αυτοδυναμία που επιδιώκουν Ερντογάν και Νταβούτογλου δεν φαίνεται διόλου εφικτή. Ανεξάρτητα από το τι θα προκύψει από τιην κάλπη πάντως τα προβλήματα των δύο αρχίζουν ξανά από τη Δευτέρα. Η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει τους χειρότερους εφιάλτες της.

Σε άρθρο στην ιστοσελίδα της AL MONITOR με τίτλο: «How Turkey is leveraging the Kurds», ο Φεχίμ Ταστεκίν, εξετάζει κατά πόσο η Τουρκία έχει το περιθώριο να επέμβει στην Συρία. Όπως γράφει, η έντονη αντίδραση της Τουρκίας έπειτα από την απελευθέρωση του υπό του ΙΚ έλεγχο Τελ Αμπιάντ από τους Κούρδους ότι δεν θα επιτρέψει έναν κουρδικό διάδρομο στην περιοχή, επηρέασε την απόφαση των ΗΠΑ να αναβάλουν την επιχείρηση στην Ζαραμπλούς. Για λόγους τακτικής οι επιχειρήσεις του (με επικεφαλής τις ΗΠΑ) συνασπισμού εστιάζονται τώρα γύρω από τη Ράκα. Ο Ταστεκίν παραθέτει κουρδικές πηγές που επιβεβαιώνουν ότι τα σχέδια για τη Ράκα συζητήθηκαν σε συναντήσεις μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων, μελών της κυβέρνησης της Περιφερειακής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ και του PYD στο Ερμπίλ. Ο αρχηγός του PYD Μουσλίμ επιβεβαίωσε ότι οι 50 τόνοι στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ θα διατεθούν για την επιχείρηση στη Ράκα καθώς και στις πόλεις Αλ Μπαμπ, Αλ Ραϊ, Μενβικ και Ζαραμπλούς που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν. Αυτήν την στιγμή όμως, η πηγή της έντασης είναι η Ρωσία καθώς η Τουρκία φοβάται ότι οι απελευθερωμένες περιοχές θα τεθούν υπό τον έλεγχό της και πλέον όλοι αναρωτιούνται κατά πόσο η Τουρκία θα μπορέσει να μετατρέψει την οργή της σε δράση. Με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ανοιχτά το YPG και τη Ρωσία αρκετά αποφασιστική ώστε να παρενοχλεί τα τουρκικά αεροσκάφη, το ερώτημα που τίθεται
είναι κατά πόσο η Τουρκία έχει τα περιθώρια να επέμβει μονομερώς και κατά πόσο το ΑΚΡ θα αποφασίσει να στραφεί εναντίον του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου (Ρωσία).

Ο αρθογράφος θεωρεί τα παραπάνω ως τακτικές αντιπερισπασμού της Τουρκίας. Καθώς η Άγκυρα δυσκολεύεται να χειριστεί τη δημόσια κατακραυγή για τις βομβιστικές επιθέσεις της 10ης Οκτωβρίου, είναι πιθανό η κυβέρνηση να θέλει να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης στις εντάσεις στα σύνορά της. Η διπλή γραμμή της Άγκυρας είναι «Ο συριακός στρατός δεν πρέπει να έρθει στα σύνορά μας αλλά και δεν θα πρέπει να υπάρχει κουρδικό κράτος». Ο αρθρογράφος αναρωτιέται ποιος θα ελέγχει τελικά τα σύνορα μήκους 565 χλμ.

Στην ίδια ιστοσελίδα ο Σεμίχ Ιντίζ με τίτλο: «Ankara’s PYD headache» γράφει ότι μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την Άγκυρα δεν είναι αν τα όπλα των ΗΠΑ καταλήξουν στα χέρια του ΡΚΚ , αλλά αν οι Κούρδοι της Συρίας εγκαθιδρύσουν μία ημιανεξάρτητη ή ανεξάρτητη περιοχή στην βόρεια Συρία κατά μήκος των συνόρων της. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενισχύσει τις αποσχιστικές τάσεις των Κούρδων της Τουρκίας. Αναλυτές θεωρούν ότι η Τουρκία έχει περιορισμένες πιθανότητες να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, ειδικά από τότε που Ουάσιγκτον και Μόσχα βρίσκονται στην ίδια πλευρά στο ζήτημα των Κούρδων της Συρίας.

Ο Ιντίζ παραθέτει δηλώσεις του υποστράτηγου (ε.α.) Αρμαγάν Κούλογλου, σύμφωνα με τις οποίες, είναι ζήτημα χρόνου οι Κούρδοι να σχηματίσουν έναν δικό τους αυτόνομο θύλακα στη Συρία ο οποίος στη συνέχεια θα αποτελέσει μέρος μιας ομόσπονδης Συρίας ή μιας αυτόνομης περιοχής. «Υπάρχει συμφωνία μεταξύ των υπερδυνάμεων σε αυτό το ζήτημα στο οποίο συμφωνεί και το Ιράν. Θέλουν μία φιλική και ενοποιημένη κουρδική επικράτεια στη βόρεια Συρία στις δύο όχθες του Ευφράτη για μια σειρά από λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μία σύνδεση Ανατολής ? Δύσης για το πετρέλαιο στην Μεσόγειο», δήλωσε ο Κούλογλου ο οποίος πρόσθεσε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο η κουρδική αυτή περιοχή θα είναι φιλική προς τις ΗΠΑ ή την Ρωσία. «Αυτός είναι και ο μεγάλος αγώνας που διαδραματίζεται αυτήν την περίοδο και η Τουρκία, δεν μπορεί να κάνει τίποτα να το αποτρέψει», εκτιμά και τονίζει ότι η στρατηγική της Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας ήταν λάθος εξαρχής.

Ο Σερκάν Ντεμίρτας της Hurriyet Daily News σε άρθρο του με τίτλο: «US receives Turkey’s PYD message ‘loud and clear,’ Ankara says», επικαλείται τουρκικές πηγές που εκτιμούν ότι η στρατηγική των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ΙΚ ήταν κοντόφθαλμη και ότι η πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν το PYD έφτασε στο σημείο ώστε το PYD να χρησιμοποιεί τις ΗΠΑ. Η ίδια πηγή θεωρεί ότι κυριαρχεί η λανθασμένη αντίληψη ότι το PYD καταπολεμά αποτελεσματικά το ΙΚ ενώ στην πραγματικότητα είναι η Αλ Νούσρα που είναι πιο αποτελεσματική. Το ερώτημα που τέθηκε στους Αμερικανούς αξιωματούχους είναι κατά πόσο θα εξοπλίσουν και το μέτωπο Αλ Νούσρα. Η Τουρκία έχει πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών που θέλουν το PYD να συνεργάζεται με το Ιράν, το καθεστώς Άσαντ και τους Ρώσους ενώ την ίδια στιγμή μάχονται τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό βόρεια της πόλης Αλέππο προκειμένου να ανοίξουν διάδρομο μεταξύ Αλέππο και Αφρίν για την σύνδεση ορισμένων κουρδικών χωριών. Το παραπάνω συνιστά την στρατηγική που σχεδιάστηκε στις 28 Μαΐου μεταξύ ΙΚ, PYD-PKK και μυστική υπηρεσία του καθεστώτος Άσαντ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι προτεραιότητες της Τουρκίας, είναι οι εξής, γράφει ο Ντεμίρτας.

Κόκκινη γραμμή της Άγκυρας είναι το PYD να μην περάσει τη δυτική πλευρά του Ευφράτη.
Σε περίπτωση που πολεμοφόδια ή όπλα που έχουν δοθεί στο PYD καταλήξουν στο βόρειο Ιράκ και χρησιμοποιηθούν εναντίον της Τουρκίας, το PYD θα θεωρηθεί ως νόμιμος στόχος για την Τουρκία και η τελευταία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την καταστροφή των όπλων αυτών.
Το ΙΚ θα πρέπει να απομακρυνθεί από τα σύνορα με την Τουρκία. Το παραπάνω θα γίνει με την βοήθεια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και για αυτό το λόγο συνεχίζονται οι προσπάθειες ενίσχυσής του.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι η ρωσική στρατιωτική εμπλοκή και μια πιθανή ιρανική είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας του Ελεύθερου Συριακού Στρατού να συρρικνώσει τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Άσαντ στο 14%.της συριακής επικράτειας Τόσο η Ρωσία όσο και η ιρανική Χεσμπολάχ πανικοβλήθηκαν από την ξαφνική κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ και για αυτό το λόγο αποφάσισαν τη στρατιωτική βοήθεια προς τη Δαμασκό, εκτιμά η Άγκυρα. Να σημειωθεί ότι 4-6 ρωσικά αεροσκάφη μεταφέρουν κάθε εβδομάδα όπλα στη Συρία από το καλοκαίρι.

Τέλος, σύμφωνα με τον συντάκτη, η Άγκυρα εκτιμά ότι η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να στραφεί εναντίον της Τουρκίας εξαιτίας των δυνατών και σημαντικών διμερών σχέσεων. Αυτό που είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς, γράφει ο Ντεμίρτας, είναι με ποιο τρόπο το PYD θα ενισχύσει τον περιφερειακό του ρόλο αξιοποιώντας την αυξανόμενη αναταραχή στη Συρία και επηρεάζοντας αρνητικά τους παραδοσιακούς δεσμούς της Τουρκίας με τις δύο παγκόσμιες δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Ρωσία.