ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ: Τι υποστηρίζουν τα κόμματα για το Κυπριακό

Βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία σήμερα και καλό θα ήταν να επισημάνουμε το γεγονός ότι το Κυπριακό συμπεριλαμβάνεται, έστω και σε μικρό βαθμό, στα προεκλογικά μανιφέστα όλων των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των Τούρκων ψηφοφόρων. Ειδικότερα:
Το ΑΚΡ αναφέρει ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός» θα πρέπει να πάρει τη θέση που του αναλογεί στη διεθνή κοινότητα και ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα και ότι θα συνεχίσει να κάνει βήματα για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της «ΤΔΒΚ». Αναφέρει επίσης πως η Τουρκία θα συνεχίσει τη «συμβολή της ως εγγυήτρια χώρα σε μια δίκαιη και διαρκή λύση, μέσω συνομιλιών, στη βούληση των δύο λαών, της πολιτικής τους ισότητας και του γεγονότος ότι είναι οι συνιδιοκτήτες του νησιού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

Στο μανιφέστο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) αναφέρεται ότι το κόμμα θα εργαστεί για την επίτευξη μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, που θα διασφαλίζει τα δίκαια της «ΤΔΒΚ» και των Τουρκοκυπρίων και θα κατοχυρώνει την πολιτική τους ισότητα με τους Ελληνοκύπριους.
Το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗP) συνεχίζει να τονίζει πως το Κυπριακό αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία. «Η Κύπρος παραμένει για μας το πιο σημαντικό εθνικό ζήτημα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αποδυνάμωση των εγγυήσεων της Τουρκίας στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού. Αποτελεί βασική αρχή η εξεύρεση λύσης που να βασίζεται σε έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό, που θα εφαρμοστεί με δύο ζώνες, δύο έθνη και δύο κράτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μανιφέστο.

Τέλος, το Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) αναφέρει ότι στο Κυπριακό πρέπει να δοθεί τέλος στον διαχωρισμό του Τουρκοκυπριακού και του Ελληνοκυπριακού «λαού» στο νησί και ότι το κόμμα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος».