Τουρκία – Γερμανία και οι νέοι πύραυλοι υποβρυχίων IDAS

Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για την Ελλάδα, αποτελεί η γερμανική προσφορά προς την Τουρκία της συμμετοχής της στο πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Διαδραστικής Άμυνας – Επίθεσης Υποβρυχίων (IDAS). Το Βερολίνο έκανε την πρόταση μέσω του υποστρατήγου Μπένεντικτ Τσίμμεριτ, γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Τεχνολογίας του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ο IDAS είναι ένας πύραυλος μικρού βεληνεκούς ο οποίος μπορεί να βληθεί από υποβρύχιο και να πλήξει στόχους στη θάλασσα, στην ξηρά και στον αέρα. Έχει σχεδιαστεί να εκτοξεύεται από τους τορπιλοβλητικούς σωλήνες των υποβρυχίων, με τρόπο ώστε από κάθε σωλήνα να μπορούν να εκτοξευτούν, ταυτόχρονα, τέσσερις πύραυλοι.

Είναι λοιπόν εμφανές πως η εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος στα τουρκικά υποβρύχια θα τους προσδώσει τεράστιο τακτικό πλεονέκτημα. Επίσης η Γερμανία προσφέρει στην Τουρκία ειδικό πακέτο επισκευών για τα μεταγωγικά αεροσκάφη A400M που έχει αγοράσει. Η Τουρκία έχει αποκτήσει δύο από τα 10 συνολικά αεροσκάφη του τύπου που έχει παραγγείλει.

Ήδη από το 2013 η τουρκική Roketsan είχε υπογράψει σύμβαση με τη γερμανική Diehl, βάσει της οποίας οι Τούρκοι θα κατασκεύαζαν τις πολεμικές κεφαλές των πυραύλων IDAS. Οι εν λόγω πύραυλοι κατασκευάζονται, κατά 80%, από τη γερμανική Diehl BGT Defence.

Οι πύραυλοι θα εξοπλίσουν τα νέα τουρκικά, γερμανικής τεχνογνωσίας, υποβρύχια Τύπου 214, τα οποία θα κατασκευαστούν στην Τουρκία. Το πρόγραμμα των υποβρυχίων έχει κόστος 5,2 δισ. ευρώ και αφορά την απόκτηση από την Τουρκία έξι υποβρυχίων 214, αναερόβιας πρόωσης. Οι τουρκικές εταιρείες έχουν αναλάβει την εκτέλεση του 80% του προγράμματος των νέων υποβρυχίων.

Τα νέα υποβρύχια θα αρχίσουν να κατασκευάζονται το 2016 και αναμένεται να αρχίσουν να εντάσσονται σε υπηρεσία από το 2020-21. Αρχικά το πρόγραμμα προέβλεπε την έναρξη κατασκευής το 2011 και ένταξη σε υπηρεσία από το 2015.

Πηγή: Jane’s
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert