Στην πραγματική Τουρκία -όχι στα σήριαλ- οι γυναίκες δολοφονούνται!

Μπορεί οι τουρκικές σαπουνόπερες – του »Σουλειμάν του Μεγαλοπρεπούς» μη εξαίρουμένου – οι γυναίκες να εμφανίζονται στα »όπα- όπα», στα μεταξωτά και στα λουλούδια, με τους άντρες περίπου δούλους τους, αλλά  αυτό καθόλου δεν είναι αλήθεια ούτε για την παλιότερη ( Οθωμανική ) ούτε για την τωρινή Τουρκία. 
 Τα στοιχεία – που ακολουθούν – δείχνουν ότι οι γυναίκες στην Τουρκία  είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και μέσα στα σπίτια και στην κοινωνία… Και το αντίστροφο που επιχειρείται να εμφανισθεί είναι  καθαρή προπαγάνδα!
 
Ενα χθεσινό περιστατικό είναι ενδεικτικό παράδειγμα καθώς αφορά γυναίκα βουλευτίνα του κυβερνώντος κόμματος  ΑΚΡ που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας! Σύμφωνα με την  Hurriyet η βουλευτής του ΑΚΡ της περιοχής Αγρι, κ. Φατμά Σαλμάν Κοτάν προσέφυγε στην δικαιοσύνη απαιτώντας έκδοση περιοριστικών όρων για τον σύζυγο της που φέρεται νατην κακοποίησε. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η βουλευτής - που είναι και μέλος της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών των Φύλων στης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και επικεφαλής της Υποεπιτροπής της Εθνοσυνέλευσης για την διερεύνηση των γάμων μεταξύ ανηλίκων  -  ανέφερε ότι ενώ ο σύζυγος της συμφώνησε αρχικά στον χωρισμό τους, πριν από 10 μέρες την κακοποίησε βάναυσα και ότι κατέχει ιατρική γνωμάτευση για την απόδειξη της κακοποίησης της. Η Sabah αναφέρει ότι η κ.Κοτάν αρνήθηκε τις αναφορές περί κακοποίησης της από τον σύζυγό της , ενώ άλλες εφημερίδες αναφέρου πως η βουλευτής αρνηθηκε ναπει τους λόγους  διαζυγίου επειδή ειναι προσωπικό θέμα.
Μπροστά στα σκληρά στοιχεία οι »λεπτομέρεις» του περιστατικού δεν έχουν πολύ σημασία! Τα γενικά στοιχεία είναι συγκλονιστικά :
 
– Οι δολοφονίες, όπου τα θύματα είναι γυναίκες αυξήθηκαν στην Τουρκία κατά 1.400% μεταξύ 2002 και 2009!
 
– Το 2011, 257 γυναίκες δολοφονήθηκαν και 220 τραυματίστηκαν από τους συζύγους ή ατομα που συζούσαν!.

– Κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2012, σχεδόν 100 γυναίκες έχουν σκοτωθεί!
 
-Το 40% και πλέον του γυναικείου πληθυσμού της Τουρκίας είναι θύμα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του«σκληρής βίας» από μέρους στενών συγγενών. Στοιχεία τα οποία έδωσε η αστυνομία και η χωροφυλακή και τα οποία αφορούν αποκλειστικά περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στις Αρχές αναφέρουν συγκεκριμένα 48.264 πράξεις ωμής βίας κατά «γυναικών της οικογένειας» το 2008 αλλά σχεδόν διπλάσιες, 80.398, το 2011.

-Η επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της τουρκικής βουλής διαπίστωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι τα κρούσματα της λεγόμενης οικιακής βιαιότητας αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
 
– Η αστυνομία βεβαιώνει ότι στη Σμύρνη κατά μέσον όρο τουλάχιστον μια γυναίκα την ημέρα ζητεί την προστασία της αστυνομίας για να αποφύγει τη βία -συνήθως άγριο ξύλο, πλήγματα με μαχαίρι, πυρωμένο σίδερο κλπ. Η αστυνομία έχει καταγράψει σε ειδικό κατάλογο τα ονόματα ανδρών που κατά σύστημα«φέρονται βίαια» στις γυναίκες του σπιτιού τους ώστε να «σπεύδει σε τρία λεπτά μόλις λάβει σήμα για βιαιότητες», έγραψε πρόσφατα το Βήμα με βασει επίσημα στοιχεία.
 
– Αστυνομική «υποστήριξη» σε 24ωρη βάση παρέχει η Διοίκηση Ασφάλειας της Σμύρνης σε 700 γυναίκες οι οποίες είναι θύματα είτε διατρέχουν τον κίνδυνο «βιαίας σωματικής επίθεσης» από σύζυγο, αδελφούς και συγγενείς.

– Τον περασμένο Ιούνιο η τοπική αστυνομία αναγκάστηκε να επέμβει και να αποσπάσει από τα σπίτια τους 190 και πλέον γυναίκες και νεαρά κορίτσια που υπέφεραν τις συγγενικές βιαιότητες καθημερινά.
 
-Το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής πρόκειται να δημιουργήσει κέντρα σε κάθε επαρχία της Τουρκίας που θα παρέχουν ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα οικιακής βίας

– Σύμφωνα με τις στατιστικές, ένα μεγάλο ποσοστό των μορφωμένων γυναικών έχουν υποστεί ξυλοδαρμό από τους συζύγους των αλλά με τη σκέψη «να μην χαλάσω το σπιτικό μου και να μην στενοχωρήσω τα παιδιά μου», παραμένουν σιωπηλές, λέει Τουρκος αρθρογραφος.

– Οι αμόρφωτες γυναίκες σχεδόν στο σύνολό τους, προσθέτει,έχοντας τη νοοτροπία «είναι άνδρας  μου και με αγαπάει και με δέρνει», ανέχονται τη βία.
 
-Τα τελευταία 8 χρόνια ο αριθμός των Τουρκάλων  που σκοτώθηκαν, ανήλθε στις 5.000.
 
Ολα αυτά είναι πολύ πρόσφατα στοιχεία που καταγράφονται  παρά το ότι η τουρκική Βουλή ψήφισε τον Φεβρουάριο 2011 νομοσχέδιο με   μέτρα  στο πλαίσιο  του «Αγώνα εναντίον της οικιακής βιαιότητας».
 
Το  Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι αν δεν εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – βασικό μέρος του οποίου είναι η Προστασία της Γυναίκας-  δεν πρόκειται <<να ανοίξουν>> τα κεφάλαια 19 και 23 των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
 
Ειδικότερα, έχει επισημάνει ότι  στην Τουρκία δεν έχει δοθεί ακόμη λύση στο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και στην αντιμετώπιση των εγκλημάτων τιμής και των πρόωρων και καταναγκαστικών γάμων.Υπογραμμίζεται δε ότι ποσοστό 39% των γυναικών της Τουρκίας έχουν αντιμετωπίσει σωματική βία κάποια στιγμή στη ζωή τους.
 
Κατά τα άλλα οι Τουρκικές σαπουνόπερες δείχνουν – πλήν ελαχίστων σκηνών – »μέλια,χάδια  και αγάπες» καθώς ξέρουν ότι το κοινό τους, στον Αραβικό κόσμο, σε μουσουλμανικές μειονότητες στα Βαλκάνια , σε παρακαυκάσιες χώρες αλλά και στην ΕΛΛΆΔΑ (!) είναι στην πλειονότητά του γυναίκες!!!