ΤΟΥΡΚΙΑ-ISIS: 19 εκατομμύρια δολάρια τα κέρδη από το λαθρεμπόριο πετρελαίου

Η ηλεκτρονική έκδοση της SOZCU επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Al Araby Al Jadeed, σύμφωνα με το οποίο, η Τουρκία εξάγει πετρέλαιο της ISIS στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πετρέλαιο της ISIS που μπαίνει στην Τουρκία, καταλήγει στο ίδιο σημείο με το πετρέλαιο που εισάγεται από την Αυτόνομη Κουρδική Περιοχή του Βόρειου Ιράκ. Τόσο το πετρέλαιο της ISIS, όσο κι αυτό της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής, μεταπωλούνται στο Ισραήλ. Οι μεταφορές γίνονται από τα λιμάνια της Μερσίνης, του Ντέρτγιολ και του Τσεϊχάν στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντόντ, όπου εδρεύουν 3 τρεις εταιρίες που εισάγουν το πετρέλαιο.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας από το Σίρνακ, δεδομένου ότι η ISIS παράγει καθημερινά κατά μέσο όρο 30 χιλ βαρέλια πετρέλαιο, με κέρδος ανά 15-18 δολάρια/ βαρέλι, τα μηνιαία κέρδη της υπολογίζονται σε 19 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με στελέχη μεγάλης διεθνούς πετρελαϊκής εταιρίας, το Ισραήλ μεταπουλάει αυτό το πετρέλαιο προς 30-35 δολάρια/ βαρέλι. Στέλεχος της εταιρίας σχολίασε συγκεκριμένα ότι «Αν δεν ήταν το Ισραήλ, μεγάλη ποσότητα του πετρελαίου της ISIS θα έμενε στο Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία».
Το δημοσίευμα καταλήγει επικαλούμενο μαρτυρία μέλους της ISIS στη Ράκα της Συρίας, σύμφωνα με τον οποίο, δεν είναι η ISIS που πουλάει το πετρέλαιο στο Ισραήλ, αλλά άλλοι ενδιάμεσοι.