Τουρκία – Ισραήλ : Αμοιβαίες υποχωρήσεις για το Mavi Marmara

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Κινητικότητα υπάρχει γύρω από τις συζητήσεις Τουρκίας -Ισραήλ όσον αφορά το ζήτημα των αποζημιώσεων για τους Τουρκους ακτιβιστές του πλοίου »Μαβί Μαρμαρά» (Mavi Marmara) που σκοτώθηκαν  από ισραηλινούς κομάντος, με εμφανή την πρόθεση της Τουρκικήςπλευράς να μην χρεωθεί στα μάτια της κοινής της γνώμης ότι κάνει υποχωρήσεις αλλά και …παζάρια για τα χρήματα και την νομική φύση της αποζημίωσης!

 Όπως προκύπτει από δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας   Hurriyet Daily News οι συζητήσεις  για την διαδικασία αποζημίωσης φαίνεται να οδεύουν προς συμφωνία, με υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές.  

Tην ίδια στιγμή η  ισραηλινή εφημερίδα  Χαάρετζ,  επικαλούμενη  Ισραηλινό αξιωματούχο ο οποίος  ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, έκανε ένα βήμα παραπέρα στις πληροφορίες και ανέφερε ότι η Τουρκία ζήτησε από το Ισραήλ 30 εκατομμύρια δολαρια αποζημίωση ενώ το Ισραήλ πρότεινε 15 εκατομμύρια.τα οποία μετα  ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αύξησε στα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Αμέσως μετα όμως, όπως μετέδωσε η τουρκική κρατική TV, ο  αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης διέψευσε κατηγορηματικά τις ειδήσεις που θέλουν το Ισραήλ να έχει προτείνει 20 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση στα θύματα της επίθεσης στο Mavi Marmara.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Πηγές της εφημερίδας   Hurriyet Daily News, που διατείνεται ότι προχωρούν οι συζητήσεις, αναφέρουν  ότι τίθεται θέμα ως προς την  νομική ερμηνεία της αποζημίωσης καθώς η μεν Τουρκία επέμενε το Ισραήλ να αποδεχτεί την ευθύνη της επίθεσης και της δολοφονίας των Τούρκων πολιτών, το δε Ισραήλ ενδέχεται να αποδεχθεί την ευθύνη, υπό τον όρο να υπάρξουν εγγυήσεις ότι δεν θα ανοίξουν μελλοντικές ποινικές υποθέσεις εναντίων ισραηλινών διοικητών και στρατιωτών που εμπλέκονταν στην επίθεση. Η ισραηλινή πλευρά επιθυμεί, γράφει η εφημερίδα, ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί πρέπει να τερματίσει την νομική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και να δώσει την ευκαιρία για πολιτική συμφιλίωση.

«Υπάρχουν θετικές εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της αποζημίωσης. Η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη και περιμένουμε την οριστικοποίηση κάποιον μικρών ζητημάτων πριν υποβληθεί στην ηγεσία των δύο χωρών», δήλωσε διπλωματική πηγή στηHurriyet Daily News.
 
«Το ύψος της αποζημίωσης για όσους σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επιχείρηση Μαβί Μαρμαρά, μαζί με την αποκατάσταση των ζημιών στο πλοίο θα κυμανθεί γύρω στα μερικά εκατομμύρια δολάρια», δηλώνουν διπλωματικές πηγές χωρίς όμως να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες.
 
Από την ισραηλινή πλευρά πήρξε μια άλλη εκδοχή  : Σε είδηση που δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα Χαάρετζ επικαλούμενη έναν Ισραηλινό αξιωματούχο,  ανέφερε ότι η Τουρκία ζήτησε από το Ισραήλ 30 εκατομμύρια αποζημίωση ενώ το Ισραήλ πρότεινε 15 εκατομμύρια δολάρια.Μάλιστα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς μετά την συνάντηση που είχε η ισραηλινή επιτροπή με τον κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αύξηση το ποσό αυτό στα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ Bülent Arınç διέψευσε την είδηση σχετικά με την πρόταση αποζημίωσης του Ισραήλ.Κατα την κρατική TV, στην ερωτηθείς σχετικά με την αποζημίωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στα γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Σμύρνη δήλωσε: «Δεν αληθεύουν αυτοί οι ισχυρισμοί. Ούτε η ισραηλινή κυβέρνηση ούτε εμείς δε προχωρήσαμε σε δηλώσεις σχετικά με το ποσό. Δεν είναι ρεαλιστικοί οι ισχυρισμοί ότι ζητήσαμε 30 και μας έδωσαν 20. Τα ποσά αυτά μπορεί να είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα. Όποιες αποζημιώσεις πλήρωσαν στο παρελθόν χώρες σε παρόμοιες περιπτώσεις βάσει των κριτηρίων του διεθνούς δικαίου, και εμείς μπορούμε να απαιτήσουμε αυτό καθώς είμαστε ένα κράτος δικαίου. Αν τελικά υπογραφεί η συμφωνία όλοι μας θα δούμε ότι το ποσό θα είναι ικανοποιητικό».

Ο κ. Bülent Arınç πρόσθεσε ότι παρόλο που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η συμφωνία και ο ίδιος νιώθει ότι είναι κοντά η λύση.

Αφού σημείωσε ότι ο κ. Νετανιάχου τον περασμένο Μάρτιο ζήτησε ανοιχτά συγνώμη από τον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση κατόπιν των καταπιέσεων και συμβουλών του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο κ. Bülent Arınç τόνισε ότι αυτό ήταν διπλωματική επιτυχία της τουρκικής κυβέρνησης και ότι σήμαινε ανοιχτή και δημόσια απολογία της ισραηλινής κυβέρνησης για την αδικία που έκανε.

Τοσο από το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας όσο και από τις δηλώσες Αριντς προκύπτει σαφώς ότι  η τουρκική εφημερίδα, έμμεσα υποβαθμίζει το θέμα των αμοιβαίων υποχωρήσεων,ενώ ο κ Αριντα δεν θέλει να φανεί ότι κάνει παζάρια πάνω στο αίμα συμπατριωτών του.