Τουρκία-Ισραήλ: κινητικότητα για αποκατάσταση των σχέσεων

Κινητικότητα καταγράφεται στην προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας –Ισραήλ, με τις ΗΠΑ να παίζουν ενεργό μεσολαβητικό ρόλο .

Δυο πολύ πρόσφατα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας  επιβεβαιώνουν την κινητικότητα αυτή, η οποία πάντως δεν δείχνει να έχει επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα, παρά τις υποχωρήσεις που υπήρξαν αρχικά.

-Το πρώτο: Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ (που εκτιμάται ότι θα διατηρήσει την θέση του έπειτα  τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης) κ.  Yigal Palmor δήλωσε:  « Είχαμε επαφές με την Άγκυρα και επιτύχαμε συμβιβασμό για ένα πακέτο συγκεκριμένων βημάτων. Το Ισραήλ συμφώνησε να ζητήσει συγγνώμη και να πληρώσει αποζημιώσεις, και η Τουρκία συμφώνησε να απόσχει από ανάληψη νομικής δράσης και να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις. Ωστόσο ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε δήλωση που έκανε προσπάθησε να προσθέσει στο εν λόγω πακέτο και το θέμα την άρσης του αποκλεισμού της Γάζας . Ζητήσαμε μια δήλωση μέσω των Αμερικανών και μας είπαν πως ο Ερντογάν είπε αυτά τα λόγια αλλά μας ειπώθηκε να τα αγνοήσουμε  και εμείς αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε την συμφωνία για το εν λόγω πακέτο».   Ο κ   Yigal Palmor πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι αυτή που εμποδίζει την βελτίωση των διμερών σχέσεων και πρόσθεσε: 

-Το δεύτερο:Η Turkiye με τον τίτλο « Το Ισραήλ δοκιμάζει για την Τουρκία κάθε τρόπο» και τον υπέρτιτλο «Έστειλαν μυστικά αντιπροσωπεία» γράφει ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία που πήγε στην Άγκυρα για την βελτίωση των σχέσεων , είπε « επιθυμούμε να τερματιστεί η δυσαρέσκεια». Έγινε γνωστό- συνεχίζει –  πως η ισραηλινή ιστοσελίδα Yeshiva World με έδρα το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι μια ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Nissim Ze, μέλος της Κνεσέτ, μόλις την περασμένη Κυριακή συναντήθηκε με έναν πρώην (Τούρκο) ΥΠΕΞ . Στην είδηση αναφέρθηκε πως η επίσκεψη έγινε εις γνώση του Πρωθυπουργικού Γραφείου του Ισραήλ και με την έγκριση του Ερντογάν. Η συνάντηση αυτή ήταν ένα κομμάτι των παρασκηνιακών προσπαθειών που συνεχίζονται για την αποκατάσταση των σχέσεων, κατέληγε η εφημερίδα

 Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο πάντως ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ ο ακροδεξιός πολιτικός –όπως τον χαρακτηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ – κ. Αvigdor  Lieberman δεν αναμένεται να διατηρήσει το πόστο του ΥΠΕΞ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει – εκτιμούν παρατηρητές στο Ισραήλ -  ότι αν αναλάβει το πόστο ένας πιο μετριοπαθής πολιτικός  θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις Τουρκίας –Ισραήλ .