Τουρκία – Ιαπωνία: Αμυντική συνεργασία για κινητήρα άρματος μάχης

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «AFP» επικαλούμενο την ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei», αναφέρει πως η Ιαπωνία και η Τουρκία θα αναπτύξουν μαζί  αμυντική τεχνολογία μέσω  εταιριών τους βαριάς βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα , η ιαπωνική εταιρεία Mitsubishi Heavy Industries ( MHI ), έχει αρχίσει να διερευνήσει τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης στην Τουρκία με τοπικό εταίρο για να υποβάλουν πρόταση στην τουρκική κυβέρνηση να  αναπτύξει και να παράγει  κινητήρες για τανκς.
 

Έπεσαν οι περιορισμοί το 2011
Η στρατιωτική τεχνική συνεργασία με την Ιαπωνία  ήταν ακόμη πολύ δύσκολη μέχρι πρόσφατα, λόγω των περιοριστικών νόμων της Ιαπωνίας , αλλά  οι περιορισμοί μετριάστηκαν το 2011  , έτσι ώστε να είναι πλέον δυνατή η συνεργασία αν οι τεχνολογίες αυτές έχουν σχεδιαστεί,λέει, για να βοηθήσει στη διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο και για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας . 

Στην είδηση του πρακτορείου επισημαίνεται επίσης πως η ιδέα για την ανάπτυξη κινητήρων για τα άρματα μάχης με την Τουρκία πρωτοεμφανίστηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, κ.Σίνζο Άμπε με τον Τούρκο ομόλογό του, κ.Recep Tayyip Erdoğan στο πλαίσιο της επίσκεψης την οποία πραγματοποίησε τον περασμένο Μάιο στην Τουρκία.

 Φοβάται διαρροή τεχνογνωσίας το Τόκιο
Εάν η κοινή επιχείρηση για την από κοινού ανάπτυξη του στρατιωτικού εξοπλισμού γίνει , θα είναι η πρώτη φορά για το θέμα,επισημαίνεται .Ωστόσο, η Ιαπωνία είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο διαρροής τεχνολογίας και σε άλλες χώρες , συμπεριλαμβανομένης της Κίνας , με την οποία οι σχέσεις της δεν είναι σε καλό επίπεδο. Η Τουρκία δεσμεύεται,αναφέρεται, να θεσπίσει αυστηρή προστασία , αλλά οι δύο χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα πολύ σαφές πλαίσιο συμφωνία σχετικά με αυτό το σχέδιο πριν από το τέλος του έτους , συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να διευκρινιστεί ότι κάθε εξαγωγή των προϊόντων hardware απαιτείται προηγούμενη άδεια από την ιαπωνική πλευρά .

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως Ιαπωνία και την Τουρκία έχουν καλές σχέσεις , ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα και μια πιθανή συνεργασία στον τομέα της άμυνας έχει μικρό κίνδυνο . Λόγω της πολύ  διπλωματικής κινητικότητας του Ιάπωνα Πρωθυπουργού, πολλές χώρες εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για στρατιωτική τεχνολογική συνεργασία , λέει αξιωματούχος του ιαπωνικού Υπουργείου Άμυνας.

Διαβάστε ακόμη:

H Toυρκία πουλά 10 UAV ΑΝΚΑ στην Αίγυπτο

Ελικόπτερο …χωρίς πιλότο ,ανακοίνωσαν οι Τούρκοι!