Επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Τουρκία,ανησυχεί η κυβέρνηση

Προβληματίζει την τουρκική κυβέρνηση η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας στο 1,6  % που καταγράφηκε  το γ’ τέταρτο του έτους.

Τα σχετικά στοιχεία τα αναφέρει η ημερησία έκδοση  της Hurriyet προσθέτοντας  ότι  αυτός είναι ο πιο αργός ρυθμός ανάπτυξης από το 2009!

Έρχονται δε ως επιστέγασμα ααναλύσεων και εκτιμήσεων από τις αρχές του έτους που δειλά μεν είχαν καταγράψει διαφαινόμενα προβλήματα – εξ ού και η υπερπροσπάθεια του Τουρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν αλλά και του κ. Αλί Μπαμπατζάν  να εμφανιζουν την τουρκική οικονομία »τουρμπο»!

Η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας το α’ τέταρτο του έτους ήταν  3,4 % και το β’ 3,0 %, γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι αυτή οφείλεται  κυρίως στις δαπάνες του δημόσιου τομέα, ενώ η οικοδομή και η βιομηχανία παρουσιάζουν  επιβράδυνση.
 
Για τι ίδιο θέμα η εφημερίδα Sabah  γράφει ότι η αύξηση τους πρώτους 9 μήνες υπολογίζεται στο 2,6 % και προσθέτει ότι χρειάζεται ανάπτυξη 4 % το τελευταίο τέταρτο του έτους  για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,2 % του προϋπολογισμού. Η εφημερίδα επικρίνει το οικονομικό επιτελείο ότι θέτει σε κίνδυνο τους στόχους ανάπτυξης ακολουθώντας αυστηρή οικονομική πολιτική και καταλήγει ότι τώρα τα βλέμματα είναι εστραμμένα στην Κεντρική Τράπεζα προσμένοντας μείωση  των επιτοκίων.

Ενδεικτικό πάντως της βαρύτητας των στατιστικών που δημοσιοποίησε  η αρμόδια υπηρεσία της Τουρκίας, η TÜİK, είναι το ότι το ποσοστό της  ανάπτυξης το αντίστοιχο τετράμηνο του περασμένου έτους ήταν 8,2%!