Τουρκία: Μετά το Twitter μπλόκο και στη Wikipedia!

Η σειρά της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia για »μπλόκο» ήρθε στην Τουρκία, μετά από την κρατική λογοκρισία σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και πληροφόρησης αλλά και αντίστοιχα κοινωνικά δίκτυα.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου τάχθηκε κατά της εκτεταμένης χρήσης της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia,της οποίας ήδη το κράτος έχει μπλοκάρει αρκετά λήμματα:
«Μπορώ να αντιληφθώ αν ο γράφων μία εκλεπτυσμένη, εμβριθή, πρωτότυπη συμβολή σε ένα θέμα, έχει χρησιμοποιήσει τυπωμένα βιβλία», σχολίασε ο κ.Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Άγκυρα, την οποία πραγματοτποίησε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, ενώπιον μιας ομάδας εκπαιδευτικών που συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα και από τους 81 νομούς της Τουρκίας.

«Η Wikipedia, σε αντίθεση με τα τυπωμένα βιβλία,πρόσθεσε, επιτρέπει στους διδακτορικούς φοιτητές
να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις διατριβές τους με “συνήθη και μηχανικό” τρόπο […]. Δεν το λέω αυτό προς δυσφήμηση των υπολογιστών. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις τεχνολογικές καινοτομίες. Αλλά σας παρακαλώ … πηγαίνετε τα παιδιά σας μερικές φορές σε ένα βιβλιοπωλείο και αφήστε τα να μυρίσουν τη μυρωδιά του», κατέληξε ο κ. Νταβούτογλου που βρήκε αυτόν τον τρόπο να »τα ρίξει» στην Wikipedia δείχνοντας την απέχθεια της κυβέρνησης του ΑΚΡ κατά γενικά των ιντερνικών εφαρμογών στην επικοινωνία και αλληλοενημερωση…

Σημειώνεται δε ότι η TTNET, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου της Τουρκίας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αρκετές σελίδες της Wikipedia, οι οποίες θεωρήθηκαν ότι αφορούν ερμηνείες «ύποπτων λημμάτων» έχουν μπλοκαριστεί από τη Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας (TIB).